3 przepisy na pizzę w wersji fit!

0
89
KoBBieciarnia - fit pizza - zdrowa, lekka, wege pizza - przepisy, kuchnia

Każdy wielbiciel pizzy wie, że spożywanie jej w dużych ilościach może wpłynąć niekorzystnie na sylwetkę i zdrowie. Nie oznacza to jednak, że pizzę można jeść tylko od święta. Chęć eksperymentowania i odnajdywania nowych rozwiązań sprawiła, że coraz więcej słyszy się o wersjach „fit” praktycznie każdego fast foodu. Tak samo jest z pizzą – prezentujemy trzy najlepsze przepisy na pizzę w zdrowej (i mniej kalorycznej) wersji!

Ciasto ziemniaczane

Wykonanie ziemniaczanej pizzy jest wyjątkowo łatwe. Co należy kupić? Na pewno przyda się ok. 300 g puree z ziemniaków, a także mąka (ok. 150 g tej pełnoziarnistej lub bezglutenowej). Trzeba przygotować również pół łyżeczki soli i tyle samo czosnku granulowanego, a także ok. pół słoiczka suszonych pomidorów. Mąkę, sól i czosnek połączyć ze sobą w misce, a następnie dodać do nich puree i wymieszać. Wrzucić do całości suszone pomidory i ponownie zamieszać. Ciasto ugnieść tak, aby nie przyklejało się do dłoni, a następnie rozwałkować na placek. Blaszkę do pizzy wyłożyć papierem do pieczenia (można go lekko posmarować oliwą) i ułożyć na niej ciasto. Na wierzch wyłożyć ulubione składniki według uznania. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.

Pizza z kalafiora

Jeżeli przepadasz za wegetariańskimi wersjami potraw (np. wegetariańskimi klopsikami, stekami czy bitkami dostępnymi np. w sklepie http://www.primavika.pl), to ta propozycja pizzy na pewno przypadnie Ci do gustu. Jak wykonać pizzę z kalafiora? Potrzebna będzie główka tej odmiany kapusty warzywnej (z ok. połowy wyjdzie porcja dla dwóch osób), starta mozzarella (pełna szklanka), sól i pieprz oraz dwa jajka. Kalafior należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić go na ok. 7 minut do mikrofali. Po wyjęciu zawinąć go w czystą ściereczkę i odsączać z niego nadmiar wody. Wrzucić kalafior do miski, dodać mozzarellę, przyprawy, jajka i wymieszać. Na papierze ułożonym na blaszce do pizzy wyłożyć przygotowane ciasto i piec je w piekarniku nagrzanym do 220°C (przez ok. 15 minut). W tym czasie przygotować składniki i sos. Podpieczone ciasto po lekkim ostygnięciu posmarować sosem, ułożyć na nim pokrojone dodatki i wrzucić jeszcze raz do piekarnika na 10 minut.

Batatowa pizza

Wykonanie pizzy z batatów jest praktycznie takie samo, jak z ziemniaków. Zamiast puree ziemniaczanego, wystarczy przygotować puree z batatów (ok. 3 średnich), a resztę czynności powtórzyć w takiej kolejności, jak przy pizzy ziemniaczanej. Zanim jednak nałożone zostaną na nią składniki, najpierw należy piec ją w 200°C przez 20 minut, a dopiero po tym ułożyć na niej warzywa i mięso. Po posmarowaniu i posypaniu pizzy dodatkami, należy wrzucić ją raz jeszcze do pieca na 10 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here