Korki, nagłe spotkanie, opóźniona podróż, atak choroby – istnieją różne przyczyny, które sprawiają, że wracamy do domu zmęczeni, nie mamy już ochoty, ani siły na zakupy, a w lodówce, jak na złość, świecą tylko pustki… W perspektywie zostaje nam więc zamówić jakiegoś fast-fooda, albo…
Zachęcamy, zorganizuj swoją kuchnię tak, aby nawet w krytycznych sytuacjach zawsze można było przygotować w niej smaczny i zdrowy posiłek! Warto skupić się na najbardziej podstawowych produktach, które nie popsują się zbyt szybko, będzie można przechowywać je w lodówce, ale co najważniejsze – dzięki nim, będziesz mogła zbilansować pełnowartościowe dania!
- Kasza, ryż lub makaron
Wszelkie kasze, ryż lub pełnoziarnisty makaron sprawdzą się jako dodatek do dania głównego lub zupy. Będą też stanowić idealną podstawę zapiekanki oraz gulaszu. Ich przygotowanie zajmie Ci dosłownie kwadrans – według nas warto poświęcić tyle czasu na przygotowanie ulubionego dania!
- Płatki owsiane
Płatki sprawdzają się doskonale jako podstawa szybkiego śniadania lub zdrowej przekąski. Warto, by trzymać je na kuchennym blacie, bo w porannym pośpiechu łatwo zapomnieć o zdrowym odżywianiu.
Według nas najlepszym rozwiązaniem na „żelazny zapas” białka, są nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. W tym przypadku, zależy nam na szybkich rozwiązaniach. Polecamy więc dobrej jakości strączki w słoiku lub puszcze.
- Warzywa i owoce
Zamiast świeżych warzyw i owoców, znacznie lepiej sprawdzą się warzywa mrożone oraz suszone owoce. Dobrze mieć w zamrażarce kilka porcji warzyw – nie musicie kupować gotowych paczek, możecie również zamrozić warzywa sezonowe. Wybierając mrożonki, unikajcie dodatków smakowych. Suszone owoce mogą stać się dodatkiem do śniadania lub przekąski.
- Olej
Warto uzupełniać wielonienasycone kwasy tłuszczowe i omega3, zwłaszcza w warunkach stresu i zmęczenia, gdyż wspierają one pracę mózgu i układu odpornościowego. Dodatek oleju do dań na ciepło pomoże również wyrównać bilans kaloryczny jadłospisu.
W ten sposób, z zaledwie siedmiu składników będziesz mogła skomponować niezliczoną ilość zbilansowanych i pełnowartościowych potraw!
Nasza lista jest bardzo krótka, zawiera tylko podstawowe składniki. Jednak zachęcamy, aby do tego zestawu dodać swoje ulubione i najczęściej wybierane produkty! U nas to dodatkowo:
Sylwia: „W mojej spiżarni zawsze znajdą się – puszka dobrej jakości ryby oraz świeże warzywa, zazwyczaj marchewka, pietruszka, seler i cukinia! Uzupełniam je często, zjadam dużo, więc pomimo intensywnego trybu życia, nigdy się nie psują. Wolę mieć pewność, że niczego nie zabraknie i na wypadek nagłego głodu będę w stanie ugotować sobie pełnowartościowy posiłek.”
Magda: „Zawsze mam zapas miodu – miód doskonale działa u mnie przy pierwszych oznakach przeziębienia. Wystarczy kilka porządnych łyżek i letnia woda, a objawy znikają zazwyczaj jeszcze tego samego dnia. Dobrze jest mieć go pod ręką, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym.”
Pamiętajcie również, żeby na bieżąco uzupełniać swoje zapasy, najlepiej różnorodnymi produktami. Gdy skończy się zapasowa kasza, wybierz ryż, gdy nie będzie już suszonych moreli, może tym razem jagody goi? Smacznego – odżywiaj się świadomie!
Pozdrawiamy,
Sylwia Górzna, Magdalena Kopała
Autorki bloga: Edukacja Żywieniowa.PL