ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nie jestem perfekcyjną Panią Domu i nigdy nią nie będę. Być może to kwestia całej masy obowiązków zawodowych, które „pożerają” mój czas nie zostawiwszy nawet okruchów, być może kwestia priorytetów. Składanie ubrań w kostkę, dobieranie trzonków sztućców do okazji czy układanie kompozycji origami z papierowych serwet, zwykle przegrywało w tej hierarchii z czynnościami, które stratowana życiem codziennym, uznawałam za niezbędne dla zachowania „godziwego” choćby wyglądu mieszkania. To nauczyło mnie korzystać z prostych, lecz efektywnych trików.

Dziś przedstawię Wam kilka z nich. Oto 7 propozycji, które pomogą Wam zaoszczędzić czas i sprawią, że Wasze czerwcowe garden party, pozytywnie zaskoczy zaproszonych do ogródka gości.

1. TEMATYCZNIE PODZIEL STOŁY – jeśli przypadła Ci do zagospodarowania większa ilość jedzenia, napojów, kieliszków, talerzy, sztućców i innych imprezowych niezbędników – zorganizuj kilka stolików. Niech jeden z nich (najlepiej największy) służy do spożywania posiłków, zaś kolejne stanowią jedynie formę propozycji mini „szwedzkiego stołu”, z dodatkowymi elementami zastawy, sztućcami, szklankami i napojami. Takie rozwiązanie pomoże Ci utrzymać estetyczny i uporządkowany wygląd stołu głównego, pozwoli także zagrać pierwsze skrzypce przygotowanym przez Ciebie dekoracjom – kolorowym kubeczkom, serwetom lub świeżym kwiatom. Dodatkowy stolik zapewni gościom możliwość korzystania z czystej zastawy i podjadania w trakcie imprezy, tego na co tylko mają ochotę.

2. GRAJ OŚWIETLENIEM – jeśli tylko planujesz przeciągnąć swoje garden party do późnych godzin wieczornych, pamiętaj – nic nie zrobi na gościach większego wrażenia estetycznego, aniżeli odpowiednie oświetlenie. Możesz ustawić na stole małe lampioniki (do kupienia np. w ofercie IKEA FAMILY za około 19 zł) lub postawić na klimatyczne światło świec. Dla bezpieczeństwa warto umieścić te ostatnie w schludnych naczyniach wypełnionych wodą. Zneutralizuje to ewentualne ryzyko zajęcia ogniem innych elementów wystroju. Możesz skorzystać także z oświetlenia wiszącego, jak choćby światełek choinkowych rozwieszonych na płocie lub barierkach tarasu lub wiszących, papierowych lampionów (do kupienia na Allegro za kilkanaście złotych).

3. UGOTUJ KUKURYDZĘ W LODÓWCE;) – menu garden party to najszersze pole do popisu dobrej gospodyni przyjęcia. Szczegóły kulinarnych sztuczek pozostawię redakcyjnym koleżankom – blogerkom. Zamiast tego skupię się na praktycznych rozwiązaniach. Mój nr 1: lodówka z kukurydzą! Zagotuj kolby kukurydzy, a następnie przełóż je do lodówki turystycznej i zalej wrzątkiem. Pod zamkniętym wiekiem lodówki – zachowają świeżość i temperaturę, a doprawione szczyptą soli stanowić będą smakowitą, lekką przekąskę.

4. ZASTĄP LÓD INNYMI CHŁODNIKAMI – „oklepane” kostki lodu warto zastąpić dużo bardziej oryginalnym rozwiązaniem. Do silikonowego pojemnika na lód nalej mleka, wzbogaconego o startą laskę wanilii lub kruszone herbatniki (popularnym ostatnio pomysłem są także ciasta OREO) i zamrażaj przez kilka godzin. Tak przygotowane kostki lodu smakowicie i estetycznie skomponują się z wieloma letnimi napojami.

5. ZAMIAST OBRUSU, UŻYJ PAPIERU PAKUNKOWEGO – nie od dziś wiadomo – jak Cię widzę, tak Cię piszą. Pamiętaj więc o tym, aby zachować dbałość o utrzymanie stołu w odpowiedniej estetyce. Nie zapominajmy jednak o praktyce, która przyświeca założeniom tego artykułu. Zamiast eleganckiego, lecz trudnego w utrzymaniu obrusu, rozłóż więc na stole schludny, kolorowy papier podarunkowy. Zadbasz w ten sposób o walory wizualne nakrycia stołu, a jednocześnie zaoszczędzisz czasu na jego uprzątnięcie.


6. SCHŁODŹ NAPOJE BRYŁĄ, NIE KOSTKAMI LODU – zamiast drobnych kosteczek lodu do kolorowych drinków, przygotuj duży dzban z orzeźwiającym napojem, a do jego wnętrza włóż dużą bryłę lodu. Będzie roztapiać się dużo wolniej od pojedynczych kostek, utrzymując napój z niskiej temperaturze bez pomocy lodówki.


7. NA KONIEC – proste, lecz nie zawsze oczywiste – przypomnienie o koszu na odpadki. Nie ma nic gorszego dla komfortu spożywania letnich, ogrodowych posiłków, aniżeli zalegające na stole odpadki żywności, kuszące chmary owadów i reagujące niemal natychmiast na wysokie temperatury. Zadbaj aby w pewnej odległości od stołu znalazł się pojemnik na odpadki. Pamiętaj żeby regularnie odświeżać stół z pozostałych na nim resztek jedzenia i uprzątaj je co jakiś czas z pola widzenia gości.

- A word from our sposor -

7 TRIKÓW NA PERFEKCYJNE GARDEN PARTY