Przyznaj się, jak dobrze znasz ten stan – ostatnio bywasz senna, nerwowa, często również cierpisz z powodu bóli głowy. Czy wiesz, że może to być wina zakwaszonego organizmu?
Co to jest zakwaszenie organizmu?
To zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej. Posługujemy się tu wskaźnikami pH w skali 0-14; poniżej 7 mamy odczyn kwasowy, powyżej-zasadowy, z kolei odczyn równy 7 oznacza wynik obojętny. Badając pH płynów ustrojowych w naszym organizmie musimy wiedzieć, że w różnych miejscach odczyn będzie prezentował zgoła odmienne wartości. Tak też przykładowo w żołądku – pojawi się odczyn mocno kwasowy, z uwagi na obecny tam kwas solny, pozwalający aktywować enzymy; we krwi natomiast – odczyn będzie prawie obojętny (7,35-7,45) wahania pH krwi w górę, prowadzić będą do tzw. zasadowicy, w dół zaś – do kwasicy (nie jest to zakwaszenie!).
”Kwasica to poważne zaburzenie wynikający z dysfunkcji mechanizmów regulacyjnych w ustroju, np. nerek czy płuc. Natomiast w przypadku zakwaszenia, na którym skupiamy się w artykule, mechanizmy te funkcjonują sprawnie, dzięki czemu pH krwi pozostaje utrzymane w normie.” Zakwaszenie może prowadzić do kwasicy!
Co powoduje zakwaszenie?
Pierwiastek w reakcjach daje nam kwas lub zasadę. Innym źródłem kwasów są reakcje zachodzące naturalnie w organizmie, np. przemiany tłuszczu. Stres, brak ruchu oraz zła dieta również są na czarnej liście.
Przykładowe produkty powodujące zakwaszenie organizmu to: mięso, słodycze, czarna herbata, kawa, mleko, alkohol, wysoko przetworzona żywność, zboża.
Jakie są objawy zakwaszenia?
Jak zwalczać zakwaszenie?
Jeśli jednak objawy zakwaszenia zaczną się nasilać na tyle, iż organizm przestanie radzić sobie z problemem samodzielnie – zacznijmy od eliminacji poszczególnych składników z diety i poszukajmy ich zamienników, np. herbata czarna wymieniona na zieloną lub pokrzywę itd. Nie trzeba jednak rezygnować ze wszystkiego, ważne jest by ograniczyć to, na co mamy wpływ (alkohol, kawa, mięso; możemy także postarać się lepiej sypiać lub mniej się stresować).
Jakich produktów lepiej unikać?
Ciekawostka PRAL: W roku 1995 przeprowadzono badanie jaki wpływ na potencjalną zdolność obciążenia nerek kwasem mają produkty spożywcze (Potential Renal Acid Load) – kolor czerwony oznacza przekroczenie normy.