ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

zakwaszenie - KoBBieciarnia

Przyznaj się, jak dobrze znasz ten stan – ostatnio bywasz senna, nerwowa, często również cierpisz z powodu bóli głowy. Czy wiesz, że może to być wina zakwaszonego organizmu?

Co to jest zakwaszenie organizmu?

To zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej. Posługujemy się tu wskaźnikami pH w skali 0-14; poniżej 7 mamy odczyn kwasowy, powyżej-zasadowy, z kolei odczyn równy 7 oznacza wynik obojętny. Badając pH płynów ustrojowych w naszym organizmie musimy wiedzieć, że w różnych miejscach odczyn będzie prezentował zgoła odmienne wartości. Tak też przykładowo w żołądku – pojawi się odczyn mocno kwasowy, z uwagi na obecny tam kwas solny, pozwalający aktywować enzymy; we krwi natomiast – odczyn będzie prawie obojętny (7,35-7,45) wahania pH krwi w górę, prowadzić będą do tzw. zasadowicy, w dół zaś – do kwasicy (nie jest to zakwaszenie!).

”Kwasica to poważne zaburzenie wynikający z dysfunkcji mechanizmów regulacyjnych w ustroju, np. nerek czy płuc. Natomiast w przypadku zakwaszenia, na którym skupiamy się w artykule, mechanizmy te funkcjonują sprawnie, dzięki czemu pH krwi pozostaje utrzymane w normie.” Zakwaszenie może prowadzić do kwasicy!

Co powoduje zakwaszenie?

 Każdy produkt, który spożywamy ulega rozkładowi, a jego pierwiastki mogą wykazywać właściwości kwasotwórcze (fosfor, siarka, chlor) lub zasadotwórcze (wapń, sód, potas, magnez)

Pierwiastek w reakcjach daje nam kwas lub zasadę. Innym źródłem kwasów są reakcje zachodzące naturalnie w organizmie, np. przemiany tłuszczu. Stres, brak ruchu oraz zła dieta również są na czarnej liście.

Przykładowe produkty powodujące zakwaszenie organizmu to: mięso, słodycze, czarna herbata, kawa, mleko, alkohol, wysoko przetworzona żywność, zboża.

Jakie są objawy zakwaszenia?

Senność, osłabienie, nerwowość, zmiany skórne, zmniejszenie odporności, łamliwe włosy i paznokcie, bóle głowy, migreny, problemy z chudnięciem, bóle stawów, zaburzenia snu, przewlekłe zakwaszenie może prowadzić do osteoporozy.
Warto zwrócić uwagę, że są to objawy popularne – nie popadajmy zatem w skrajności. Nie wszystko da się zrzucić na garb zakwaszenia; najlepiej będzie udać się na badanie moczu z uwzględnieniem sprawdzenia pH. Można również pokusić się o zakup specjalnych pasków w aptece, do domowego badania moczu. Jeśli krzywa nałożona na wykres układa się prosto lub lekko rosnąco – świadczy to o zakwaszeniu!

Jak zwalczać zakwaszenie?

Warto podkreślić na wstępie, że nasz organizm zwykle sam, świetnie radzi sobie ze wszystkimi trudnościami (o ile oczywiście zbytnio mu w tym nie przeszkadzamy). Dwutlenek węgla obniżający pH usuwany jest przez płuca, jony wiązane są przez specjalne związki i transportowane do miejsca wydalania, m.in. do nerek, które są głównym miejscem odpowiedzialnym za zachowanie równowagi przez usuwanie zbędnych substancji.

Jeśli jednak objawy zakwaszenia zaczną się nasilać na tyle, iż organizm przestanie radzić sobie z problemem samodzielnie – zacznijmy od eliminacji poszczególnych składników z diety i poszukajmy ich zamienników, np. herbata czarna wymieniona na zieloną lub pokrzywę itd. Nie trzeba jednak rezygnować ze wszystkiego, ważne jest by ograniczyć to, na co mamy wpływ (alkohol, kawa, mięso; możemy także postarać się lepiej sypiać lub mniej się stresować).

Jakich produktów lepiej unikać?

Ciekawostka PRAL: W roku 1995 przeprowadzono badanie jaki wpływ na potencjalną zdolność obciążenia nerek kwasem mają produkty spożywcze (Potential Renal Acid Load) – kolor czerwony oznacza przekroczenie normy.

Pozdrawiam,
Wiktoria Mila
autorka bloga: Wiktoria Mila
 

- A word from our sposor -

Kompendium wiedzy o słynnym „zakwaszeniu organizmu”