Określenie „szampan” jest stosowane w naszym kraju bardzo szeroko, kiedy mamy na myśli wino musujące. Jeśli coś jest z winogron i są w tym bąbelki, mówimy na to szampan i zazwyczaj nie wnikamy w szczegóły. Warto jest jednak przyjrzeć się temu nietuzinkowemu produktowi, ponieważ mamy tutaj do czynienia z prawdziwą galaktyką bardzo słabo poznanych w Polsce win.
Wino musujące
Wina musujące to stosunkowo nowy wynalazek. Przynajmniej w zestawieniu z samym winem, które jest z nami od tysięcy lat. Jego pochodzenie nie jest w stu procentach pewne, ale można całkiem bezpiecznie założyć, że po raz pierwszy pojawiło się we Francji w XVII wieku. Jego wyróżnikiem jest wysokie nasycenie dwutlenkiem węgla, produktem ubocznym fermentacji, którego jest tak dużo, że wytrąca się w postaci bąbelków. Co ciekawe, początkowo fakt ten był uznawany za wadę procesu produkcyjnego i jeśli w winie pojawiły się bąbelki, uznawano je za zrujnowane. A potem ktoś go skosztował. Okazało się tak dobre, że dzisiaj produkuje się nawet wino gazowane, czyli normalne wino sztucznie nasycane dwutlenkiem węgla.
„Prawdziwy” szampan
Prawdziwy szampan to Champagne, czyli wino musujące pochodzące z francuskiego regionu o takiej samej nazwie. To właśnie tam powstawało najwięcej winnic wykorzystujących nietypowy proces fermentacji prowadzący do wysokiego nasycenia dwutlenkiem węgla. Jest to zastrzeżony znak towarowy, produkt regionalny Unii Europejskiej i jednocześnie apelacja wina francuskiego, co oznacza że prawdziwy szampan to produkt Szampanii. Warto zauważyć, że wbrew powszechnej opinii, nie jest on wcale zaporowo drogi, chociaż nie jest też tani. Butelkę szampana można dostać już za niewiele więcej niż 100zł, oczywiście są też droższe produkty.
Szampany świata
W fermentacji prowadzącej do powstania szampana nie ma nic specjalnego i nie potrzeba też specjalnego rodzaju winorośli. W wyniku tego znajdziemy całą masę szampanów we wszystkich zakątkach świata. Najbardziej popularnym szampanem alternatywnym jest lambrusco wino z Lombardii, tradycyjnie produkowany z dzikich odmian winorośli. Najczęściej jest to lekkie wino czerwone.
Chociaż może to być wielkim zaskoczeniem, potęgą w świecie wina musującego są Niemcy. Z produkcji wina musującego słynie zwłaszcza Palatynat. Warto jest zainteresować się trunkami z tego regionu, ponieważ poziom nasycenia dwutlenkiem węgla jest w nich stosunkowo niewielki, samo wino jest bardzo lekkie, a jego ceny w odniesieniu do jakości produktu są wręcz zdumiewające. Już za 30-40 złotych dostaniemy fantastycznego szampana niemieckiego.