Kruche z wierzchu, delikatne i lekko wilgotne w środku – kokosowe ciasteczka są po prostu pyszne! Ciacha idealnie komponują się z aromatyczną kawą, ale równie dobrze sprawdzą się z różnego rodzaju smarowidłami np. czekoladowy krem z awokado.
- 2 jajka (najlepiej te od kur z wolnego wybiegu)
- 4 duże łyżki mąki kokosowej
- 1-2 łyżki oleju kokosowego
- 1 dojrzały banan (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasteczka dodajcie 2 banany lub 2 łyżeczki ksylitolu. Brzmi groźnie, ale to po prostu cukier brzozowy)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- płatki migdałów do ozdobienia ciastek
Przygotowanie
- W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy. Jeśli używacie ksylitolu, rozpuście go w oleju.
- Do mąki kokosowej wbijamy jaja, dodajemy proszek do pieczenia i rozgniecionego wcześniej banana. Całość mieszamy i dodajemy wystudzony olej kokosowy, i jeszcze raz mieszamy.
- W ciasta formujemy kuleczki, ozdabiamy je płatkami migdałów i układamy na papierze do pieczenia.
- Ciasteczka pieczemy w 170C przez ok. 30-40 minut, w zależności od piekarnika. Ciastka muszą się dobrze zarumienić. Przechowujemy w suchym miejscu.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Monika Grudzińska
Autorka: Good Morning – Tarczyca