Jedzenie na świeżym powietrzu to doskonała odmiana i wbrew pozorom atrakcyjna forma aktywności! Jednak czy tak przygotowywane jedzenie na pewno jest zdrowe? Poznajcie kilka sposób, by Wasze grillowane dania stały się spełniały wszelkie wymogi zdrowej diety.
Grill na TAK!
Dania z grilla zawierają znacznie mniej tłuszczu niż dania smażone, dzieje się tak ponieważ tłuszcz zamiast wnikać do produktów, zostaje z niego wytopiony. Gdy nasze grillowane potrawy są odpowiednio przygotowywane, krótka obróbka termiczna sprawia, że dla niektórych są one lżej strawne niż potrawy pieczone. Warunkiem jest jednak grillowanie na lekko rumiany kolor. Unikamy zatem chrupiących lub wręcz zwęglonych części.
Pozostaje jednak dodatkowa kwestia – czy gorący tłuszcz kapiący na rozgrzane węgle nie jest dla nas szkodliwy?
Grill na NIE!
Niestety, podczas grillowania produktów mogą powstawać niekorzystne dla nas substancje, a do dań przedostają się również szkodliwe związki zawarte w dymie. Są to głównie benzopireny, akrylamid oraz utlenione kwasy tłuszczowe. Wszystkie te związki przyjmowane w dużych ilościach mają wpływ na tworzenie się komórek nowotworowych i utrudniają naturalne procesy naprawcze zdrowych tkanek.
Czy w takim razie powinniśmy zupełnie z niego zrezygnować?
Sprawdzone sposoby na zdrowsze grillowanie
1. Częstotliwość
Podobnie co potrawy smażone, w odniesieniu do osób dorosłych, dania z grilla poleca się nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Ważne są także porcje – zazwyczaj podczas grillowania spożywamy znacznie więcej niż w trakcie przeciętnego obiadu. Mamy również tendencję do zjadania znacznie za dużych ilości mięsa, zapominając o innych produktach.
2. Ważne dodatki
Organizm znacznie lepiej poradzi sobie ze szkodliwymi substancjami, jeżeli do grilla dodamy także warzywa, czyli źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Na bieżąco pomogą zwalczać wolne rodniki i regulować pracę jelit, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Doskonale sprawdzą się mieszanki sałat, warzywa sezonowe (może skusicie się na szparagi?), a także kwaszone ogórki czy cebula, które dodatkowo przyspieszą trawienie! Sama woda również wspomaga procesy trawienia – zachęcamy do przyrządzania domowej lemoniady ze świeżą miętą!
3. Przyprawy
Jest mnóstwo przypraw, dzięki którym przewód pokarmowy lepiej poradzi sobie z grillowanymi potrawami, można je dodać do wielu kompozycji dań. Do mięs i ryb pasować będą rozmaryn, majeranek, czy kminek, do surówek i sałatek natka zielonej pietruszki i koper. Dodatkowo, na trawienie regulująco zadziała napar z melisy oraz czarnej i zielonej herbaty. Odważnym smakoszom polecić możemy także wodę z plasterkami imbiru oraz wywar ze świeżej bazylii.
Jeżeli następnego dnia po grillowaniu odczuwasz silne kłucie w prawym boku, może oznaczać to, że Twoją wątrobę także warto wspomóc – najbardziej poleca się popijać sproszkowany ostropest.
Smacznego!
Jeżeli, więc jesteś miłośnikiem tradycyjnego biesiadnego grillowania, pamiętaj aby ograniczyć spożywanie grillowanych dań do dwóch razy w tygodniu. Zawsze dodawaj do nich świeże warzywa, by uzupełniać niezbędne przeciwutleniacze; wówczas zminimalizujesz ryzyko wpływu szkodliwych substancji przyczyniających się do rozwoju nowotworów. Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu, zwłaszcza gdy dodatkowo pijesz alkohol. Doskonale sprawdzi się woda z dodatkiem cytryny, mięty czy innych przypraw.
Podsumowanie
Zadbaj również o inne aspekty grillowej biesiady, czyli odpowiedni sposób grillowania, tak aby z jednej strony ograniczyć ilość szkodliwych substancji, a z drugiej wpłynąć na lepszą strawność potraw.
Niebagatelne znaczenie ma to, czym go rozpalamy; grillować należy na odpowiednim węglu lub drewnie. Nie powinno się nigdy grillować na drzewach iglastych, mają one dużo substancji żywicznych i w związku z tym podczas działania wysokiej temperatury powstają większe ilości szkodliwych związków. Unikaj przypiekania na chrupko i zjadania wręcz zwęglonych kawałków. Aby unikać szkodliwego spalonego tłuszczu poleca się używać tacek do grillowania. Wątpliwości budzi jednak podgrzewanie aluminium, wydaje się jednak, że w tym przypadku jest to korzystniejszy wybór, bo czas działania wysokiej temperatury jest stosunkowo krótki.
Pamiętając o tych wskazówkach, grillowane dania będą dla Ciebie kolejnym urozmaiceniem zdrowej, pełnowartościowej diety. Warto znać różne właściwości spożywanych produktów, aby samodzielnie podejmować wybory korzystne dla Twojego zdrowia!
Sylwia Górzna
Magdalena Kopała
autorki bloga: Edukacja Żywieniowa.PL