Masz ciągle ochotę na coś słodkiego? Do kawy sięgasz po kolejne ciasta i ciasteczka? Nie wspomnę już o nieustającej chęci podjadania słodyczy podczas wieczornego oglądania telewizji… Spożywanie nadmiernej ilości słodyczy to problem zarówno dzieci, jak i dorosłych. O tym dlaczego słodycze są złe, w rozmowie z Sylwią Krupą – dietetyk Agnieszka Bożek.
Dlaczego słodycze są „złeee”…
Są słodkie, dają uczucie szczęścia (niestety złudne), gdyż pobudzają mózg do wydzielania sterotoniny, czyli „hormonu szczęścia”. Dlaczego więc są „złe”? Słodycze to przetworzona żywność, która zawiera cukier, tłuszcze (również „trans”), różne wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki itp. Produkty te spożywane w nadmiernej ilości przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, m.in. otyłości, miażdżycy, cukrzycy czy nowotworów. Cukry proste wchodzące w skład słodyczy powodują gwałtowny skok glukozy we krwi, po czym jej szybki spadek na skutek działania insuliny. Dlatego też po spożyciu słodyczy szybko „dopada” nas głód i… zaczynamy znów podjadać. Powstaje błędne koło, na dodatek napędzane przez nasz apetyt! Ponadto cukier uzależnia, co potwierdzają badania opublikowane w The American Journal of Nutrition. Osoby uzależnione powinny go eliminować stopniowo, żeby nie wywołać uczucia niepokoju.
Kluczem do sukcesu jest dobrze zbilansowana dieta. Spożywanie 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych pomoże zapobiec napadom głodu, a co się z tym wiąże, ustrzeże nas przed podjadaniem. Niestety często ilość kalorii z przekąsek (batony, ciasta, czekoladki, orzeszki) przekracza ilość kalorii dostarczanych organizmowi z posiłku, np. obiadu czy kolacji. Unikaj przetworzonych produktów. Spożywaj produkty bogate w chrom: jaja, kasze, pełnoziarnistym pieczywo, chude mięso, kiełki, brokuły ryby, owoce morza, zielony groszek. Biały cukier zastąp trzcinowym, stewią czy miodem. Należy także pamiętać o piciu wody, około 2 litrów dziennie. Zadbaj także o codzienną aktywność fizyczną, np. bieganie czy nornic walking. Jest to dobry sposób na spędzenie czasu na świeżym powietrzu w gronie znajomych, zamiast ciastka i kawy w kawiarni.
Co zamiast słodyczy?
Słodkości spożywajmy jako posiłek np. podwieczorek czy drugie śniadanie, ale na pewno nie w roli wieczornego podjadania. Powinny pojawiać się jadłospisie od czasu do czasu, nie codziennie. Doskonałą alternatywą dla słodyczy są owoce, niestety je też trzeba spożywać z umiarem, gdyż zawierają fruktozę. Sięgaj codziennie po owoce jagodowe bogate w witaminy i antyoksydanty.
Pyszną i zdrową przekąską będzie musli, czyli mieszanka suszonych owoców, zbóż, płatków owsianych i orzechów. Warzywem zalecanym zamiast słodkości jest… marchewka. Możemy ją chrupać surową lub dodawać do potraw czy wypieków. Doskonały jest też burak – jako składnik soków, sałatek, ciast i innych dań. Przykładem zdrowych słodyczy może być jogurt naturalny z ananasem, sałatka owocowa, czekoladowy placek z migdałami, jaglane kokoski z migdałem czy orzechem laskowym, zbożowe ciasteczka czy batoniki (oczywiście domowej roboty).
Wystarczy użyć trochę wyobraźni, połączyć odpowiednie składniki, aby zajadać zdrowe słodkości. Czasami można sobie pozwolić na kostkę czekolady, ale takiej 70% kakao, która jest źródłem przeciwutleniaczy. Organizm dość szybko odzwyczaja się od słodkiego smaku; z czasem nasz organizm przestaje się ich domagać. Gdy jednak skusimy się na ciastko czy czekoladę, to zjemy jeden kawałek, a nie kilka!
Słodycze do diety naszych pociech powinny być wprowadzane jak najpóźniej. Należy od najmłodszych lat, kształtować u swojego dziecka zdrowe nawyki żywieniowe! Dziecko bierze przykład z rodzica, musi przecież kogoś naśladować. Starajmy się, żeby dziecko znało smak zdrowych słodyczy (domowe muffinki, warzywne chipsy itd.), a nie tylko lizaków itd.
Przekupywanie dziecka: „Jeśli zjesz obiadek, dostaniesz czekoladkę/batona” nie jest dobrym pomysłem. Najlepiej zrobić takiego domowego batonika razem z dzieckiem, ze składników, które wniosą wartościowe składniki do diety pociechy, a nie „puste kalorie”.
Rezygnacja ze słodkich produktów to nie lada wyzwanie, szczególnie dla osób stosujących dietę odchudzającą. Kto się podejmie takiego wyzwania?
Przepisy na zdrowe słodycze:
Ciastka amarantusowo-czekoladowe
250 g płatków owsianych, 150g amarantusa, 2 jajka, banan, 300 g jogurtu naturalnego, łyżka miodu, 100g gorzkiej czekolady, orzechy włoskie
Wymieszaj w misce wszystkie składniki, czekoladę połam na drobne kawałki i dodaj do ciasta. Całość wymieszaj i formuj małe placuszki. Poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180C i piecz ok. 20 minut. Gotowe ciastka poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut.
Pudding z chia
nasiona chia, mleczko kokosowe, syrop klonowy, szpinak, ananas, jabłko, banan
Dwie łyżki nasion chia zalej1/2 szklanki mleka kokosowego, dodaj łyżkę syropu klonowego i odstaw do lodówki na kilka godzin. Owoce i warzywa zmiksuj i wylej na mleczko z nasionami.
Sałatka owocowa
winogrona ciemne (garść), kiwi, orzechy włoskie, granat, jabłko, sok z cytryny, miód (opcjonalnie)
Owoce, umyć, osuszyć, pokroić. Ułożyć na półmisku, dodać orzechy i pestki granatu. Polać sokiem z cytryny.
Chcesz zdrowo odżywiać siebie i całą swoją rodzinę? Skorzystaj z naszych konsultacji on-line link zakupu znajdziesz TU
Pozdrawiam,
Sylwia Krupa
autorka: EDUKACJAŻYWIENIOWA.PL