Gdy natrafiłam na ten przepis, od razu wiedziałam, że już następnego dnia w mojej kuchni zapanuje aromat marcepanu i sezamu. Wiedziałam też, że ciasteczka te będą hitem. I nie pomyliłam się. Gdy spróbowałam pierwszy kwadracik – jeszcze ciepły, rozpłynęłam się bez reszty w jego słodkim smaku! Dawno nie jadłam tak pysznych ciasteczek… Są idealnie kruchutkie i mają wspaniały maślano-sezamowy posmak. Marcepan nie jest bardzo wyczuwalny, jednak współtworzy z innymi smakami ten jeden, niepowtarzalny aromat, który opanowuje kubki smakowe. Prosty, nieskomplikowany przepis pozwala na stworzenie tych cudeniek w naprawdę krótkim czasie, co niewątpliwie staje się ich kolejnym atutem. Serdecznie polecam!
Składniki ( na dużą blachę, np tą z kompletu piekarnika):
200g marcepanu (w temp. pokojowej)
200g miękkiego masła
200g mąki pszennej
50g cukru
1 żółtko
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (ewentualnie cukier wanilinowy)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
oraz
białko
100g nasion sezamu
40g brązowego cukru
Wykonanie:
Przygotować blachę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190oC (termoobieg). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Marcepan rozdrobnić palcami lub zetrzeć na tarce. Ucierać z miękkim masłem, stopniowo dodając cukier, cukier wanilinowy i sól, aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodać żółtko i ponownie utrzeć. Na koniec dodać mąkę z proszkiem w dwóch turach – dokładnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze, posmarować białkiem za pomocą pędzelka i posypać mieszanką cukru i sezamu. Wstawić do piekarnika i piec ok. 12 minut, aż wierzch się zezłoci, a brzegi nabiorą lekkiego brązowego koloru (polecam, by ciasto często doglądać, bo bardzo łatwo przegapić moment, w którym należy go wyciągnąć z piekarnika). Po wyciągnięciu, jeszcze gorące ciasto pokroić na kwadraty lub romby.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Ania Pisulak z RóżowaPatera.pl