Crostini – oczaruj swoich gości niebanalną przystawką!

0
11

Każdy z nas raz na jakiś czas organizuje u siebie w domu mniejsze bądź większe przyjęcia. Niezależnie jednak od tego, z jakiej okazji przygotowujemy spotkanie, jak długo ma trwać i ilu gości zapraszamy, wspólnym mianownikiem tego typu wydarzeń zawsze jest poczęstunek dla przybywających do nas osób.

Może on oczywiście przybierać bardzo różną formę, od tradycyjnego obiadu, przez wykwintną kolację, aż po skromny poczęstunek w formie kawy i ciastka. Jeżeli planujesz organizację przyjęcia, pragniesz zachwycić gości oraz zatrzymać ich u siebie na dłużej, koniecznie przygotuj odpowiednio rozbudowane menu. Zanim zaserwujesz danie główne, zadbaj o to, aby żaden z gości nie poczuł głodu i nie stracił w ten sposób dobrego nastroju – postaw na przystawki!

Przystawki – co musisz o nich wiedzieć?

Przystawka to nic innego jak potrawy, które serwowane są przed podaniem dania głównego. Mogą to być zarówno produkty na ciepło, jak i na zimno, ale… Błędem jest przekonanie o tym, że wszystko to, co podawane przed daniem głównym, jest przystawką. Otóż nie do końca. Przystawką są tak naprawdę potrawy odpowiednio przygotowane, jak koreczki, małe kanapeczki czy np. owoce polane sosem lub z innym dodatkiem – każdy z nich serwowany oddzielnie, z wbitą w owoc wykałaczką, która ułatwia spożycie.

Idąc tym tropem, należy stwierdzić, że np. talerz serów lub wędlin nie może być traktowany jako przystawka zgodnie z definicją. Przystawki sprawdzają się zdecydowanie najlepiej – jak już zostało wspomniane – w sytuacji, gdy od przybycia gości do chwili zaserwowania dania głównego mija sporo czasu. Dzięki nim goście z pewnością nie zgłodnieją i nie będą się nudzić.

Crostini – co to takiego?

Crostini to wyjątkowo dobry przykład niebanalnej, smacznej przystawki. Potrawa ta ma włoskie korzenie. Jej bazą są grzanki wykonane z bagietki – przed upieczeniem skropione oliwą z oliwek i natarte świeżym czosnkiem. Po wyciągnięciu z piekarnika możesz je udekorować w dowolny sposób składnikami, które lubisz lub po prostu – które masz akurat pod ręką. Największą furorę robią oczywiście crostini z dużą ilością składników, kolorowe, przyciągające wzrok.

Sekret crostini tkwi w prostocie. Przygotowanie przystawki jest niesłychanie łatwe i szybkie. Oczywiście musisz posiadać pewną wiedzę kulinarną, aby połączyć ze sobą poszczególne składniki w odpowiedni sposób, uzyskując tym samym pyszny smak potrawy, ale jeśli dysponujesz podstawowymi umiejętnościami i potrafisz przygotować tradycyjną kanapkę, crostini nie przysporzy Ci bólu głowy. Spoglądając na efekt końcowy, aż trudno uwierzyć, że te spektakularne kanapeczki są tak banalne w wykonaniu!

Ciekawe pomysły na przystawkę w formie crostini

Absolutną podstawą crostini jest wspomniana już baza z zapiekanej bagietki, uprzednio pokrojonej w cienkie kromeczki skropione oliwą oraz natarte świeżym czosnkiem. Kiedy ten etap będzie już za Tobą, możesz puścić wodze fantazji i skonstruować najbardziej zaskakujące połączenia składników. Pamiętaj, że często to właśnie dzięki odważnym eksperymentom powstają najwspanialsze smaki.

Rzecz jasna, zanim zaserwujesz gościom stos crostini, spróbuj i oceń, czy dane połączenie ma szansę zyskać uznanie. Jeśli natomiast obawiasz się o powodzenie przyjęcia, postaw na sprawdzone kompozycje smakowe. Klasycznym rozwiązaniem w przypadku włoskiego crostini są takie dodatki jak mozzarella, szynka parmeńska oraz pomidorki koktajlowe. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować inne rodzaje sera i szynki.

Ponadto crostini często przygotowywane jest z różnego rodzaju pastami – najbardziej popularne wersje to crostini z pastą z wątróbki lub z tuńczyka. Inne ciekawe rozwiązania to crostini z pasztetem z gęsi lub z guacamole i wędzonym łososiem. Jeśli zaś chcesz naprawdę zachwycić gości i oczarować ich nie tylko rewelacyjnym smakiem przystawek, ale w równej mierze ich wyglądem, postaw na crostini z anchois (prosty i szybki przepis znajdziesz TUTAJ).

I w tej wersji nie mogło zabraknąć tak typowych dla włoskiej potrawy pomidorków koktajlowych. Kanapeczki bardzo wyrazistymi czynią natomiast takie składniki jak: filet anchois, czerwona cebula i cechujące się charakterystycznym smakiem jabłuszka kaparowe. Całość zwieńczona jest aromatycznymi liśćmi bazylii. Prosto, smacznie i spektakularnie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here