ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

krem soczewica kobbieciarniaCudownie rozgrzewający krem z soczewicy nie tylko jest sycącą opcją obiadową, ale również idealnie wspomaga wyczerpany organizm np. po treningu. Soczewica to bogactwo potasu i błonnika, ale również cennego białka. Dla osób stroniących od mięsa, ta zupa-krem jest dobrą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Soczewica ma niski indeks glikemiczny zatem idealnie nadaje się dla cukrzyków oraz w diecie redukcyjnej.

Proponowany przeze mnie krem powstał tak naprawdę przez przypadek. Gotując soczewicę po prostu ją rozgotowałam. W pierwszej sekundzie pomyślałam o wykonaniu placuszków. Zmieniłam jednak zdanie, gdy okazało się, że w lodówce mam rosół…
Składniki:
  • 1 szklanka soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1/2 ugotowanego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szafran
  • opcjonalnie: jogurt lub śmietana dla smaku
Soczewicę gotujemy do miękkości. Proporcja: 2 szklanki wody/ 1 szklanka soczewicy. W zasadzie powinniście ją rozgotować. Odparowujemy resztę wody, solimy, pieprzymy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę warzywa i dolewamy rosół. Całość miksujemy na jednolitą masę. Gęstość kremu regulujemy ilością rosołu. Ja lubię zawiesiste kremy, więc szklanka rosołu w zupełności wystarczyła. Krem podałam z łyżeczką jogurtu naturalnego.
Smacznego!

Monika Grudzińska

Autorka: Good Morning – Tarczyca

- A word from our sposor -

Cudownie rozgrzewający, jesienny krem z soczewicy!