Daktyle są świetnym zamiennikiem zwykłego cukru. Najczęściej stosuje się pastę z daktyli, które wcześniej namaczamy w wodzie i blendujemy na gładką masę, stosowaną do opruszania domowych wypieków. Cukier z daktyli nie jest bardzo słodki, a intensywność smaku zależy od gatunku owoców. Polecam odmianę kalesh, halawi lub medjool. Cukier daktylowy ma przyjemny, karmelowy smak, który możemy dodatkowo wzbogacić dodając kardamonu, cynamonu lub zmielonych orzechów włoskich.
Składniki:
2 szklanki suszonych daktyl
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
Piekarnik nagrzewamy do 130 C. Daktyle kroimy w kostkę i rozkładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy (bez termooobiegu) przez około 45 minut. Daktyle muszą zbrązowieć (uważaj, aby się nie spaliły). Upieczone i ostudzone daktyle blendujemy na pył.
Gotowe.
Zwróć uwagę!
Daktyle można również wysuszyć dehydratorze do warzyw i owoców.
Cukier, w którym z czasem zaczną pojawiać się grudki, można uratować dosypując niewielką ilość skrobi kukurydzianej, ponownie piekąc przez około 15 minut i jeszcze raz miksując w celu pozbycia się wszystkich niechcianych grudek.
Cukier przechowujemy w suchym i zamkniętym słoiczku.
Pozdrawiam,
Monika Grudzińska
Autorka: Good Morning – Tarczyca