Czego potrzeba do przygotowania sushi w domu?

0
25

Wbrew powszechnie panujące opinii sushi, czyli popularne japońskie danie, nie jest wcale trudne do przygotowania i nie potrzeba do jego przyrządzenia specjalnych umiejętności. Ważne są przede wszystkim dokładność oraz staranność – potrawa ta wymaga od początkującego adepta sporo cierpliwości. Na szczęście w wielu sklepach dostępne są wszystkie niezbędne składniki do przygotowania tego dania. Co należy kupić, by zrobić sushi w domu?

Niezbędne składniki do sushi

Podstawą japońskiego dania jest ryż. Jednak, aby sushi zostało wykonane poprawnie, potrzebny będzie specjalny rodzaj ryżu – krótkoziarnisty i klejący. Jest to o tyle ważne, że jego konsystencja ma znaczący wpływ na całość. Nie wolno zapominać też o innych składnikach – ocet ryżowy, a wraz z nim sól i cukier posłużą do przyrządzenia specjalnego sosu do ryżu. Nie obejdzie się też bez zakupu maty bambusowej do rolowania, która ułatwi ciasne zwinięcie maków. Przyda się również nóż – koniecznie trzeba wybrać ten bez ząbków, gdyż w przeciwnym wypadku delikatne nori uszkodzą się i nasze maki nie będą prezentować się estetycznie. Nie można zapomnieć o zakupie wspomnianych już glonów nori, wasabi (japoński, bardzo ostry chrzan), marynowanego imbiru, sosu sojowego i pałeczek do jedzenia.

Przygotowanie ryżu na sushi

Na początek należy wypłukać ryż – najlepiej robić to tak długo, aż woda stanie się przejrzysta (pod żadnym pozorem nie może być mętna). Tak przygotowany smakołyk należy gotować w garnku zalanym wodą do połowy objętości ryżu,  przez ok. 15 minut (aż do momentu, kiedy woda wyparuje). Następnie trzeba odstawić go do ostygnięcia, ale wcześniej nie można zapomnieć o tym, by polać go specjalnym sosem. Jak przyrządzić sos do ryżu? Ocet ryżowy wraz z solą i cukrem należy podgrzać w rondelku, ale tylko do momentu aż cukier i sól się rozpuszczą. Ryż jest kluczowy podczas przygotowywania sushi, dlatego w profesjonalnych barach sushi takich jak http://www.sushi-tokyo.pl, przygotowuje się go ze starannością i dokładnością.

Dodatki do sushi

Poza ryżem i akcesoriami – matą bambusową, nożem itp. – liczą się także inne składniki, które wykorzystuje się do przygotowywania sushi. Bez względu na to, co dana osoba wybierze, warto kupić produkty w sprawdzonych i pewnych miejscach – muszą być świeże. Szczególnie istotne będzie to przy wybieraniu ryby – maki oraz inne rodzaje sushi je się zazwyczaj z surową rybą, więc koniecznie musi pochodzić ona ze sprawdzonego źródła! W przeciwnym razie można nabawić się poważnych problemów i to nie tylko żołądkowych. Co jeszcze powinno znaleźć się w sushi? Na pewno warto zaopatrzyć się też w awokado, ogórka, ikrę, tatar z ryb, sezam (do posypywania ura maków), wasabi czy paluszki krabowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do całości dorzucić ulubione warzywa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here