Wbrew powszechnie panujące opinii sushi, czyli popularne japońskie danie, nie jest wcale trudne do przygotowania i nie potrzeba do jego przyrządzenia specjalnych umiejętności. Ważne są przede wszystkim dokładność oraz staranność – potrawa ta wymaga od początkującego adepta sporo cierpliwości. Na szczęście w wielu sklepach dostępne są wszystkie niezbędne składniki do przygotowania tego dania. Co należy kupić, by zrobić sushi w domu?
Niezbędne składniki do sushi
Podstawą japońskiego dania jest ryż. Jednak, aby sushi zostało wykonane poprawnie, potrzebny będzie specjalny rodzaj ryżu – krótkoziarnisty i klejący. Jest to o tyle ważne, że jego konsystencja ma znaczący wpływ na całość. Nie wolno zapominać też o innych składnikach – ocet ryżowy, a wraz z nim sól i cukier posłużą do przyrządzenia specjalnego sosu do ryżu. Nie obejdzie się też bez zakupu maty bambusowej do rolowania, która ułatwi ciasne zwinięcie maków. Przyda się również nóż – koniecznie trzeba wybrać ten bez ząbków, gdyż w przeciwnym wypadku delikatne nori uszkodzą się i nasze maki nie będą prezentować się estetycznie. Nie można zapomnieć o zakupie wspomnianych już glonów nori, wasabi (japoński, bardzo ostry chrzan), marynowanego imbiru, sosu sojowego i pałeczek do jedzenia.
Przygotowanie ryżu na sushi
Na początek należy wypłukać ryż – najlepiej robić to tak długo, aż woda stanie się przejrzysta (pod żadnym pozorem nie może być mętna). Tak przygotowany smakołyk należy gotować w garnku zalanym wodą do połowy objętości ryżu, przez ok. 15 minut (aż do momentu, kiedy woda wyparuje). Następnie trzeba odstawić go do ostygnięcia, ale wcześniej nie można zapomnieć o tym, by polać go specjalnym sosem. Jak przyrządzić sos do ryżu? Ocet ryżowy wraz z solą i cukrem należy podgrzać w rondelku, ale tylko do momentu aż cukier i sól się rozpuszczą. Ryż jest kluczowy podczas przygotowywania sushi, dlatego w profesjonalnych barach sushi takich jak http://www.sushi-tokyo.pl, przygotowuje się go ze starannością i dokładnością.
Dodatki do sushi
Poza ryżem i akcesoriami – matą bambusową, nożem itp. – liczą się także inne składniki, które wykorzystuje się do przygotowywania sushi. Bez względu na to, co dana osoba wybierze, warto kupić produkty w sprawdzonych i pewnych miejscach – muszą być świeże. Szczególnie istotne będzie to przy wybieraniu ryby – maki oraz inne rodzaje sushi je się zazwyczaj z surową rybą, więc koniecznie musi pochodzić ona ze sprawdzonego źródła! W przeciwnym razie można nabawić się poważnych problemów i to nie tylko żołądkowych. Co jeszcze powinno znaleźć się w sushi? Na pewno warto zaopatrzyć się też w awokado, ogórka, ikrę, tatar z ryb, sezam (do posypywania ura maków), wasabi czy paluszki krabowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do całości dorzucić ulubione warzywa.