ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

dieta hashimoto kobbieciarniaHashimoto to jedna z najczęściej występujących chorób tarczycy. To choroba autoimmunologiczna, która sprawia, że układ odpornościowy wytwarza przeciwciała skierowane naprzeciw własnym tkankom, wywołując w konsekwencji chroniczne zapalenia oraz trwałe uszkodzenia tkanek organizmu.

Specjaliści tematu twierdzą, iż Hashimoto to choroba cywilizacyjna, niezwykle często powiązana z innymi popularnymi w ostatnich dziesięcioleciach schorzeniami, w tym alergiami pokarmowymi i celiakią. Nie oznacza to jednak, że każdy chory, cierpiący z powodu Hasimoto, musi przechodzić jednocześnie przez celiakię. Lekarze i dietetycy nie są zgodni w kwestii wpływu naszej codziennej diety na rozwój choroby. Jedni twierdzą, że odżywianie nie wywiera na nią wpływu. Nie ma więc powodu do wyłączania z diety poszczególnych produktów. Inni uważają wręcz odwrotnie. Dla pocieszenia warto jednak dodać, iż aktualnie prowadzone są badania, mające ostatecznie rozwiać powyższe wątpliwości specjalistów. Istnieje zatem spora szansa, że już w niedługim czasie, zaowocują one stosownymi pozycjami literackimi, które pomogą nam zbliżyć się do istotny problemu.

BADANIA PRZERAŻAJĄ.

Jedno z wspomnianych badań, przeprowadzone zostało przez Dominikę Gier w Poradni Dietetyki Medycznej w Sopocie. Jego wyniki prezentują się zdumiewająco:

W badaniu wzięło udział 90 kobiet ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto. Wyniki są przytłaczające: aż 84% pań miało nietolerancję na 3 lub więcej produktów występujących powszechnie w ich diecie. Głównym alergenem okazały się białka pszenicy, inne niż gluten. Podobną nietolerancję stwierdzono aż u 92% badanych. Oznacza to jednak, że nie każda chora na Hashimoto  zmuszona była odstawić produkty z glutenem. Do najczęściej występujących alergenów zaliczono pszenicę, jajo kurze, mleko krowie, drożdże oraz gluten. Aż 42% badanych cierpiało na dyskomfort w jamie brzusznej, zaś 58% prezentowało wyraźną nadwagę lub otyłość i wymagało przez to pilnej interwencji żywieniowej.

Cóż, choć wyniki prezentują się iście zatrważająco, wypada podzielić je przez dwa. Badane kobiety  same zgłosiły się do przychodni, trudno więc potraktować je, jako idealną grupę reprezentatywną. Znacznie lepiej byłoby, gdyby grupa dobrana została np wśród pacjentek przychodni endokrynologicznej – wówczas statystyki mogłyby wyglądać zupełnie inaczej. Do poradni przychodzą zazwyczaj osoby nie radzące sobie z dietą lub mają dużą świadomość wpływu odżywiania na ich zdrowie; pragnące skonsultować się z dietetykiem, aby zadbać o siebie najlepiej, jak to możliwe. Oznacza to, że na każdą z osób badanych przypadała nieznana nikomu ilość osób, które świetnie radziły sobie z dietą, bagatelizowały problem lub próbowały poradzić sobie z nim w jakikolwiek inny sposób, aniżeli ujęto to w badaniu. Nie wiemy zatem, jak wyglądałyby statystyki, gdyby w testach wzięli udział reprezentanci którejś z powyższych grup.

CZEGO POWINNYŚMY UNIKAĆ?

Choć kwestie te, uzależnione są od indywidualnych potrzeb pacjenta, a diety proponowane przez lekarzy opierają się zazwyczaj na obserwacji poszczególnych chorych oraz wpływu ich osobistych diet, na samopoczucie i kondycję całego organizmu – pewne mianowniki zaleceń specjalistów do walki z Hashimoto, pozostają wspólne. Najczęstsze spośród nich, to:

I. Unikanie:

1. Mleka i przetworów mlecznych: mleka krowiego, mleko w proszku, śmietany, maślanki, kefiru, jogurtów, serów, lodów, deserów mlecznych, serników, czekolada mlecznej i biała, masło itp
2. Pszenicy i produktów z pszenicy czyli pieczywa, makaronów, ciastek i ciast, kasz takich jak manna, bulgur, kuskus, otrąb i zarodków pszennych.
3. Soi, mleka sojowego, tofu, innych produktów sojowych.
4. Cukru buraczanego i trzcinowego, słodyczy, napojów słodzonych nawet tych typu light czy zero kalorii.
5. Wysoko przetworzonego pożywienia – wszystko to co można przechowywać długo musi być czymś zakonserwowane, często jest też pozbawione wartości odżywczych.
6. Kofeiny, herbaty, alkoholu, napoi typu cola i innych słodkich gazowanych, używek jak papierosy.
7. Orzechów ziemnych,
8. Tłuszczów nasyconych: margaryny, tłuszcze typu trans; produkty smażone.
9. Jodowanej soli,
10. Fluoru i chloru.

II. Uważanie na:

1. Zboża takie jak żyto, owies, jęczmień, orkisz.
2. Ryby – mimo, że generalnie przy Hashimoto zalecane są ryby morskie, ze względu na zawartość kwasów Omega 3, to jednak większość ryb hodowlanych rośnie w takich warunkach, że nie mogą być uznawane z zdrowe.
3. Wędliny: bardzo często zawierają gluten, laktozę i szkodliwą chemię. Zaopatrywać się tylko w jak najbardziej naturalne, albo robić własne. Zamiast ilości pójść w jakość.
4. Jajka,
5. Gotowe przyprawy tak zwane mieszkanki przypraw.
6. Produktami zawierającymi tiomocznik (antyhormon tyroksyny): truskawkami, kapustą, marchwią; brzoskwinie, gruszki, soja, szpinak, rzepa, brukselka, brokuły, gorczyca, musztarda, kalafior.

III. Zalecanie produktów takich jak:

1. Dużo dobrej jakościowo wody.
2. Surowe i gotowane warzywa.
3. Orzechy i nasiona: brazylijskie, migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, nasiona: słonecznika, dyni, piniowe, sezam.
4. Czerwone i białe mięso,
5. Ryż brązowy
6. Owoce szczególnie zalecane są banany, ananasy, morele, czereśnie, owoce jagodowe (jagody, maliny, jerzyny, porzeczki), arbuzy, cytryna, jabłka, żurawina.
7. Dobrej jakości ryby morskie – dzikie.
8. Jaja przepiórek.
9. Cieciorka i soczewica.
10. Awokado.
11. Quinoa.
12. Amarantus
13. Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej lniany.
14. Przyprawy: kolendra, kurkuma, imbir, oregano, natka pietruszki, rozmaryn.
15. Zielona herbata
16. Siemię lniane, chia,

Choć dieta chorych na Hashimoto nie jest łatwa, pacjent ma możliwość żyć normalnie. Powinien jak najszybciej zgłosić się do dietetyka, aby nauczył go układać jadłospisy. Dobry plan żywieniowy powinien obejmować nie tylko wytyczne co do produktów rekomendowanych, ale i odpowiednią kaloryczność, różnorodność oraz właściwe proporcje węglowodanów, białka i tłuszczy.

Pozdrawiam,

Iwona Bates

autorka: Dieta zdrowych kalorii

dieta zdrowych kalorii

- A word from our sposor -

Dietetyk radzi: „Choruję na Hashimoto. Czego nie mogę jeść?”