Domowe koktajle mogą być prawdziwym rarytasem. Bywa jednak, że nie potrafimy samodzielnie „podbić” ich smaku w sposób, który sprawi, że nie będą „mdłe”. Jak to zrobić? Przejdźmy od razu do sedna!
ZASADA 1: Przed zmieszaniem owoców z nabiałem (mleko krowie, maślanka kefir) lub mlekiem roślinnym (migdałowe, kokosowe, ryżowe, itp.) zadajcie sobie pytanie: czy widzieliście gdzieś na półce jogurt o takim smaku? W zasadzie odpowiedź wystarczy, choć nie do końca. Jogurty gruszkowe wprawdzie widziałam, tyle, że nie są zbyt popularne. Ciekawe czemu?
ZASADA 2: Warto łączyć smaki na zasadzie przeciwieństw tak, żeby wzajemnie się uzupełniały, np. słodki z kwaśnym (jabłko + cytryna czy pomarańcza, cytryna i banan). Wtedy powstają połączenia doskonałe.
ZASADA 3: Im prościej tym lepiej, czyli im mniej składników tym smak wbrew pozorom lepszy. Rzadko które smoothie z więcej niż 4 – 5 składników bazowych jest smaczne.
ZASADA 4: Trzymajcie się przepisu na podstawowe smoothie. Jeśli będziecie się do niego stosować, to macie pewność, że cokolwiek przygotujecie, na pewno da się to wypić i nie mam tu na myśli smaku, a konsystencję napoju.
TECHNICZNY PRZEPIS NA PODSTAWOWE SMOOTHIE
KROK 1: PŁYN, czyli to, co sprawi, że nasze smoothie da się wypić:
sok owocowy (pomarańczowy, jabłkowy, gruszkowy, ananasowy lub inny), sok warzywny (marchewkowy, pomidorowy, itp.)
mleko: krowie, kokosowe, migdałowe, sojowe, ryżowe itd.
kefir, maślanka
zielona herbata
woda kokosowa
woda (uwaga: woda rozcieńcza smak, osobiście nie polecam jej jako płynnej bazy, bardzo rzadko używam).
KROK 2: WKŁAD, czyli to co nada treść i gęstość:
warzywa w całości: marchewka, szpinak, jarmuż, burak, seler naciowy, papryka, itd.
owoce w całości: truskawki, maliny, ananas, borówki, gruszka, jabłko, śliwki, brzoskwinie itp.
Jeśli chcemy, żeby nasz napój miał kremową konsystencję warto dodać: banana, awokado lub mango.
KROK 3: DODATKI, czyli na przykład zioła i superfoods, które sprawią, że nasze smoothie będzie zdrowsze:
orzechy, migdały
nasiona chia, len mielony, jagody Goi, guarana, kakao, karob, spirulina
płatki owsiane, jaglane, orkiszowe
przyprawy: kurkuma, pieprz Cayenne, imbir
mięta, bazylia, pokrzywa
jadalne kwiaty: bratki, forsycja, stokrotki, czarny bez.
KROK 4: KWAŚNE czy SŁODKIE, a może SŁONE?
do zakwaszania – cytryna, naturalny sok z malin;
do słodzenia: miód, ksylitol, syrop daktylowy – unikajmy białego cukru;
sól – czasem całkiem nieźle podkręca smak, zwłaszcza połączeń warzywnych.
JAK WYBIERAĆ OWOCE:
W przypadku cytrusów warto wybierać owoce starsze, to znaczy bardziej dojrzałe – mają wtedy zdecydowanie więcej soku i są słodsze. Jak je poznać? Są miękkie i mają ciemną skórkę. W przypadku jabłek i gruszek – odwrotnie. Tylko twarde, jędrne i młode owoce, po przepuszczeniu przez sokowirówkę dadzą dużo soku. Im starsze, bardziej miękkie, a tym samym bardziej dojrzałe – tym soku zdecydowanie mniej, a więcej błonnika, czyli gęstej „treści”. Jeśli natomiast nie zależy Wam na uzyskaniu klarownego soku tylko blendujecie owoce – wtedy warto wybierać właśnie te starsze. Są słodsze i mają więcej… wartościowego dla naszego organizmu błonnika. Wszystko zależy od efektu, jaki chcecie uzyskać. Co jednak w przypadku gdy kupicie w markecie niedojrzałe mango, a bardzo chcecie je dodać do smoothies? Niedojrzałego na pewno nie dodawajcie. Jest pozbawione smaku i tej swojej wyjątkowej słodyczy.
Jeśli chcecie przyspieszyć dojrzewanie jakichkolwiek owoców czy warzyw, po prostu połóżcie je obok jabłek. Zawierają one etylen – gazowy hormon roślin, który przyspiesza dojrzewanie. Kwiaty też pięknie rozkwitają w ich towarzystwie. Życie bananów też da się przedłużyć, na trzy sposoby:
- wystarczy nie kłaść obok jabłek;
- nie wkładać do lodówki,bo czernieją zamrozić
- trzeba obrać je ze skórki, pokroić w plasterki i włożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i do zamrażarki. Świetna baza d kremowych, lodowych koktajli na lato!
Nie jest to wszystko takie proste, prawda?
Na pocieszenie powiem, że problemy z łączeniem smaków dotyczą głównie tych napojów, których bazą jest jogurt, mleko czy kefir. Świeżo wyciskane soki i pozostałe smoothies możemy łączyć praktycznie dowolnie: to na co mamy ochotę z tym co lubimy. Trzeba tylko kontrolować ilość warzyw/owoców dominujących oraz bardzo często same proporcje składników.
Są smoothies, w których zmiana ilości owoców, warzyw czy mleka (jogurtu, kefiru) nie wpłynie znacząco na ostateczny smak napoju:
np: Czoko Banan, Energetyczna Śliwa, Ostatni Podmuch Lata
ale są takie, że zmiana choć jednej proporcji zaburzy cały smak:
np.: Smoothie z pieczoną dynią czy Mango Lassi
I bądź tu człowieku mądry…
Czy przytrafiło się Wam przyrządzić smoothie, którego nikt nie chciał tknąć, nawet Wy sami? Jeśli tak, podzielcie się ze mną tym „przepisem”; jeśli nie, jesteście prawdziwymi szczęściarzami!
Pozdrawiam!
Anna Maja Wasilewska
Autorka bloga: Sokowirówka Food Truck