ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Praktycznie każda restauracja serwuje alkohole. Trudno wyobrazić sobie dobry lokal, który nie umożliwiałby klientom zamówienia wina do kolacji. Wielu menadżerów do budowania karty win podchodzi z równą pieczołowitością, co do tworzenia samego menu. Skąd jednak zamawiać alkohole, aby nasza oferta rzeczywiście przypadła do gustu gościom, a karta win stała się jedną z wizytówek restauracji? Dobrzy dostawcy win to prawdziwy skarb – nie tylko zaoferują wysokiej jakości alkohole w atrakcyjnych cenach, ale i doradzą nowości, podpowiedzą, jak uzupełniać menu o alkohole oraz dobiorą wina na wyjątkowe okazje.

Sprawdź koncesję dostawcy

Każdy sklep i lokal gastronomiczny, który chce sprzedawać alkohole wysokoprocentowe, musi posiadać koncesję. Podobna zasada dotyczy sprzedaży hurtowej. Warto sprawdzić, czy wybrani przez nas dostawcy win posiadają koncesję na sprzedaż hurtową. Ma to duże znaczenie, ponieważ odpowiedzialność jest przenoszona także na restauratora. W praktyce oznacza to, że zakup alkoholu od niekoncesjonowanego hurtownika wiąże się z mandatem oraz utratą koncesji przez restaurację.

Hurtownia alkoholi czy wyspecjalizowany dostawca?

Obecnie na rynku działają zarówno stacjonarne, jak i internetowe hurtownie alkoholi. Wiele lokali wybiera oferty firm, które zaopatrują je we wszystkie alkohole (wódki, wina, piwa itp.). W przypadku, gdy zależy nam na tym, aby nasz lokal słynął z karty win, możemy jednak poszukać dostawcy specjalizującego się w imporcie i sprzedaży wina.

Wyspecjalizowani dostawcy win swoje produkty importują bowiem ze starannie dobranych światowych winiarni. W katalogach dostępne są wtedy wysokiej klasy trunki francuskie, włoskie, hiszpańskie, portugalskie, niemieckie. Często w ofertach mogą pojawić się również wina z Chile, Argentyny, Australii i Nowej Zelandii, Węgier, Gruzji. Dostawcy zajmują się dystrybucją nie tylko popularnych gatunków, ale także bardziej niszowych win, które mogą stać się znakiem rozpoznawczym restauracji i przyciągać swoją unikatowością kolejnych Gości.

Na co zwrócić uwagę podczas doboru dostawcy?

Osoby zarządzające restauracjami dużą wagę przywiązują do cen hurtowych. Warto jednak pamiętać, że niektórzy specjalistyczni dostawcy win oferują swoim klientom rabaty za większe zamówienia i przygotowują promocje dla stałych klientów. Ciekawą opcją jest gwarancja ceny do konkretnego dnia roku. Lokal podpisuje wtedy umowę na 12 miesięcy dostawy i wie, ile dokładnie zapłaci za poszczególne gatunki wina. To pozwala lepiej zarządzać budżetem restauracji. Dużym plusem są także szkolenia doświadczonego zespołu, pomoc w rozbudowie karty win, polecanie światowych nowości.

www.faktoriawinalacarte.pl

- A word from our sposor -

Dostawcy win – jak znaleźć dobrego dostawcę dla restauracji?