ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

„Niechaj pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem (…)”

Warto przytoczyć mądre słowa Hipokratesa – w dzisiejszych czasach, mimo postępów w zakresie medycyny, technologii i łatwiejszego dostępu do zdrowej żywności w postaci gotowych posiłków serwowanych w ramach cateringów oraz tzw. produktów funkcjonalnych, liczba zachorowań na choroby dietozależne stale rośnie.

CZEMU SŁUŻY ZDROWE ŻYWIENIE W PRACY?

Problemy zdrowotne wynikające z niewłaściwego odżywiania pracowników, przekładają się na ich zmniejszoną efektywność i słabsze zaangażowanie w codzienne obowiązki. Dlatego uświadomienie zarówno sobie, jak i pracownikowi najważniejszych potrzeb związanych ze zdrowiem, a także właściwym odżywianiem w miejscu pracy, przynosi wiele korzyści dla całej organizacji. Tworzenie przyjaznego środowiska pracy w nurcie wellbeing wspiera codzienną dbałość o zdrowie pracowników. Pozytywnie wpływa na ich wydajność, chroni przed wypaleniem zawodowym, przewlekłym zmęczeniem czy ograniczeniem rozwoju ich potencjału w sferze zawodowej. Wspólna dbałość o zdrowie to klucz do sukcesu firmy.

praca śniadanie kobbieciarniaOd codziennego jadłospisu, który ma bezpośredni związek z nawykami żywieniowymi, kształtowanymi latami i praktykowanymi do dzisiaj – zależy znacznie więcej niż mogłoby nam się wydawać. Od zdrowia, samopoczucia, energii, witalności, poprzez zadowolenie z życia, pracy, budowy relacji z innymi, do poczucia własnej wartości.

Zbilansowany jadłospis, często jest niestety niedocenianym i pomijanym elementem długofalowego budowania zdrowia. Często złego samopoczucia, obniżonej odporności czy koncentracji nie kojarzymy ze sposobem odżywiania się, podczas gdy ma to znaczący wpływ na nasze zdrowie.

Wystarczy spojrzeć na wyniki badań Zachowań Żywieniowych Polaków CBOS z 2014 r. Wynika z nich, iż Polacy nie chcą jadać ryb, produktów mlecznych, kasz, świeżych owoców i warzyw. W większym stopniu za to spożywają pieczywo, makarony, mięso, słodycze i kawę.  W skutek takich wyborów żywieniowych w diecie przeciętnego dorosłego Polaka brakuje 12 z 17 niezbędnych składników odżywczych.

Dbając w miejscu pracy o strefę wellbeing, warto zapewnić pracownikom benefity w postaci świeżych warzyw oraz pomyśleć o edukacji w zakresie zdrowego odżywiania. Zapewni to efektywniejsze wykorzystanie potencjału zawodowego oraz uchroni przed problemami zdrowotnymi.

POLSKA DALEKO W TYLE…

W 2016 roku zbadaliśmy zjawisko zachowań żywieniowych Polaków w miejscu pracy. Badaniu poddaliśmy również czynniki skorelowane, takie jak problemy zdrowotne pracowników, wpływające bezpośrednio lub pośrednio na funkcjonowanie firmy.

  • Według 98% pracowników sposób odżywiania ma duży lub bardzo duży wpływ na zdrowie. Aż 83% zatrudnionych przyznaje, że zdrowe odżywianie jest ważnym elementem ich życia
  • Jednocześnie tylko 50% pracowników deklaruje, że ma wystarczającą wiedzę o zdrowym odżywianiu. Zaledwie 7% respondentów jest przekonana, że odżywia się zdrowo.

Brak odpowiednich nawyków żywieniowych bezpośrednio przekłada się na pogorszenie stanu zdrowia.  Badania naukowe wskazują, że aż 70% schorzeń wynika z nieodpowiedniej diety. Z raportu można wywnioskować, że dobrostan pracowników nie jest wspierany odpowiednimi nawykami. Te zaś mogą być realizowane zarówno w przestrzeni prywatnej, jak i zawodowej.

Z przeprowadzonego przez nas badania wynika również, że:

  • 45% polskich pracowników cierpi na 3 lub więcej przewlekłych problemów ze zdrowiem
  • 39% pracowników zgłasza, że cierpi na bóle głowy każdego dnia
  • 37% zatrudnionych osób ma problemy z koncentracją
  • 28% pracowników zgłasza kłopoty takie jak niestrawność, zgaga, odbijanie, wzdęcia
  • 40% osób cierpi z powodu przewlekłego zmęczenia, wynikającego ze stresu.

praca śniadanie kobbieciarniaTo tylko kilka z wielu wskazanych przez pracowników problemów. Wydawać by się mogło, że opieka medyczna, dostęp do stołówki czy bufetu w pracy powinien zmniejszać skalę problemu. Niestety, nie jest to wystarczające działanie. Przyczyn należy szukać u podstaw, a więc w odpowiedniej edukacji w zakresie zdrowego żywienia i dbania o nawyki zdrowotne.

Obserwujemy, że obecnie w miejscach pracy brakuje dostępu do świeżych, dobrej jakości warzyw i owoców oraz zdrowych przekąsek. Nie wszyscy pracodawcy zapewniają taki benefit swoim pracownikom. Ci zaś często, z braku wiedzy oraz czasu sięgają po przetworzoną żywność, bogatą w cukry proste o niskiej wartości odżywczej. Powielanie tego schematu może prowadzić nie tylko do niedoborów pokarmowych, ale i zaburzeń glikemii, obniżenia koncentracji, spadku energii i nadciśnienia.

Osoby, które są aktywne i uprawiają sport, mają zwiększone zapotrzebowanie na makro i mikro składniki, jakimi są witaminy i minerały. Gotowe posiłki spożywane w pracy mogą nie zaspokajać potrzeb organizmu, niezbędnych do zapewnienia optymalnej wydajności w ciągu dnia. Ponadto, częstym błędem żywieniowym jest pomijanie zdrowych przekąsek oraz spożywanie zbyt małej ilości posiłków. Niedobory pokarmowe mogą wpływać na obniżenie odporności. Warto nadmienić, że czas, jaki spędzamy w pracy stanowi około 60-70% naszego dnia, dlatego ponad 50% zapotrzebowania energii z diety powinniśmy spożywać właśnie w miejscu zatrudnienia. Pomijanie posiłków lub ich kumulowanie w jeden duży może przełożyć się w przyszłości na konkretne zjawiska chorobowe.

praca śniadanie kobbieciarniaJAK TEMU ZARADZIĆ?

Wielu pracodawców w Polsce zmaga się z problemem absencji, wynikającej z chorób pracowników lub  ich dzieci. Dlatego też wspólnie z Take a Fruit stworzyliśmy Program RAZEM dla zdrowia pracowników. Chcemy wspólnie z pracodawcami tworzyć środowisko pracy sprzyjające zdrowiu zatrudnionych. –  komentuje Sylwia Górzna z EdukacjaŻywieniowa.PLDzięki przeprowadzonym audytom określamy obszar, wymagający wsparcia i dopasowujemy program edukacyjny dla pracowników. Wspieramy w zmianach podejścia  do odżywiania w pracy. Dzięki temu, pracownik ma większą świadomość kształtowania swojego zdrowia. Buduje to również poczucie przynależności do organizacji oraz wiarę, że pracodawca dba i troszczy się o jego zdrowie.

Czas jest obecnie największą wartością. Warto zainwestować go w programy edukacyjne. Przynosi to wiele korzyści zarówno dla pracowników, jak i pracodawcy. Tworzone i wspieranie na co dzień środowisko zdrowia jest największym zasobem dla każdego człowieka.

Autor: Sylwia Górzna 

EdukacjaŻywieniowa.PL

- A word from our sposor -

Efektywny pracownik, to… najedzony pracownik!