Ostatnimi czasy do moich ulubionych śniadań należy domowej roboty keto bułka, w smaku zbliżona do grahamki z dynią i sezamem. Ser kozi – mocny i charakterystyczny w smaku, przekładany kiszonym ogórkiem i wędzonym łososiem, a do tego pomidorek koktajlowy, z dużą ilością świeżej bazylii. Do posmarowania najczęściej używam masła z awokado. Takie smarowidło przygotowuję z bardzo dojrzałego awokado, soli i niewielkiej ilości soku z cytryny.
Zapewne większość z Czytelniczek zapyta dlaczego w kanapce pojawił się pomidorek koktajlowy? Odpowiem po prostu: tak, jadam psianki. Co prawda bardzo rzadko, ale nie umiem sobie odmówić od czasu do czasu pomidora z bazylią. Obecnie na moim talerzu praktycznie nie goszczą pomidory, bo są po prostu niesmaczne. Latem jednak, kiedy półki straganowe uginają się od soczystych dobroci, częściej sięgam np. po pomidora malinowego, którego uwielbiam. Co ważne, psianki poddane obróbce termicznej giną. Dlatego też wszelkie sosy pomidorowe, domowej roboty keczup i inne pomidorowe przetwory nie są dla nas szkodliwe.
Goitrogeny – związki te (szczególnie ich metabolity) mogą wpływać na metabolizm jodu, prowadząc do obniżenia jego stężenia w organizmie, co prowadzi do zaburzenia syntezy hormonów tarczycy oraz przerostu gruczołu (wole – stąd też goitrogeny nazywa się substancjami wolotwórczymi). Występują głównie w roślinach z rodziny krzyżowych (Cruciferace = Brassicaceae): kapuście, brukselce, jarmużu, kalafiorze, rzepie, kalarepie, rzepaku (Tabela 1). Obecne są we wszystkich częściach roślin, ale w największym stężeniu w nasionach. Do organizmu człowieka trafiają przez bezpośrednie spożywanie wyżej wymienionych warzyw lub dostają się wraz z mlekiem pochodzącym od krów karmionych paszą zawierającą dużą ilość roślin krzyżowych.
Produkt SCN- (mg/100g świeżej masy)
- Kapusta głowiasta 3-6
- Jarmuż 3-25
- Kapusta włoska 18-31
- Brukselka 10
- Kalafior 4-10
- Kalarepa 2-3
- Żółta rzepa 9
- Rzepak 2,5
- Sałata, szpinak, cebula, seler, rzodkiewka, pomidory
Wymienione substancje uniemożliwiają wykorzystanie przez organizm składników mineralnych, gdyż w przewodzie pokarmowym tworzą z nimi trudno rozpuszczalne kompleksy. Jednak w pewnym stopniu można ograniczać ich niekorzystne oddziaływanie poprzez: zastosowanie najprostszych procesów technologicznych, takich jak: gotowanie, fermentacja, moczenie (np. suchych nasion roślin strączkowych: grochu, fasoli), nie łączenie niektórych produktów podczas tego samego posiłku w jedno danie.
Na przykład:
– w świeżym ogórku, kabaczku, patisonie, cukinii obecny jest enzym askorbinaza, który rozkłada witaminę C. W surówkach nie należy więc łączyć warzyw bogatych w witaminę C (papryka, pomidor) z surowymi ogórkami, można wykorzystać ogórki kiszone – w środowisku kwaśnym askorbinaza ulega zniszczeniu.
– w surowym mięsie ryb znajduje się tiaminaza – enzym, który powoduje rozkład tiaminy (witaminy B1). Tiaminaza jest wrażliwa na działanie temperatury, czyli obróbka termiczna niszczy enzym i chroni witaminę.
Zwiększanie przyswajalności składników odżywczych znajdujących się w pożywieniu.
Do naturalnych substancji wolotwórczych (goitrogenów) należą: tioglikozydy, glikozydy cyjanogenne, polifenole oraz hemaglutyniny.
Kolejna kwestia – ser kozi. W moim menu praktycznie nie ma nabiału. Nie pamiętam kiedy ostatni raz piłam krowie mleko, zjadłam jogurt. Unikam nabiału jak ognia ponieważ bardzo źle się po nim czuję. Mleko do kawy zastąpiłam mlekiem roślinnym, zamiast jogurtu czy śmietany używam mleka kokosowego.
Jak to jest z tym serem kozim?
Nietolerancja laktozy
Wielu lekarzy i dietetyków zaleca spożywanie produktów z mleka koziego ponieważ posiadają niewielką ilość laktozy. Dzięki temu kozie sery czy mleko są delikatniejsze dla naszego układu trawiennego. Dodatkowo produkowane w 100% z koziego mleka nie wymagają uzupełniania go sztucznymi witaminami czy minerałami. Ponadto w kozich serach znajduje się mniej kazeiny, a co za tym idzie ich spożywanie nie wywołuje objawów alergii.
Indeks glikemiczny
Sery kozie mają niski indeks glikemiczny. Ich wartość określona jest na 30, co oznacza, że dla osób, które kontrolują poziom insuliny w organizmie, wyroby z koziego mleka są bardzo dobre.
Wartości odżywcze
Produkty kozie zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy A i B. Do tego stanowią skarbnicę mikroelementów: wapń, potas, fosfor czy magnez.
Tekst: Monika Grudzińska
Autorka bloga: Good Morning – Tarczyca
** Źródło: http://www.chemia.uni.lodz.pl/kchogin/dydaktyka/toksykologia/pdf/T3.pdf