ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

musli na śniadanie

Rozpoczynający się właśnie rok szkolny sprawia, że temat pierwszego śniadania, powraca niczym bumerang. Jest wiele dzieci, które naprawdę trudno namówić na śniadanie, niemniej znalezienie odpowiedniego sposobu, aby skłonić je, do jego zjedzenia, pozostaje niezwykle ważne z perspektywy ich prawidłowego rozwoju. Nie wolno bez śniadania wypuszczać malucha z domu, do szkoły. Warto więc zadbać o smaczne i zdrowe rozwiązania, które przestaną kojarzyć się dziecku z przykrym, porannym obowiązkiem.

Jednym ze sposobów pozostaje zaserwowanie maluchowi na pierwszy posiłek – płatków śniadaniowych z mlekiem. Niestety, producenci dokładają do nich często taką ilość cukru i jego odpowiedników, że trudno nam wybrać z półki, cokolwiek sensownego. Ceny również, z rzadka przystają do zawartości. Dlatego też zachęcam do zrobienia domowego musli najlepiej razem z dzieckiem. Zwłaszcza, że sam proces tworzenia, może okazać się dla Was kreatywnym i niezwykle przyjemnym zajęciem. Dzieci także, znacznie chętniej sięgną po własne musli.

Zasada jest prosta: jedna miska płatków owsianych + jedna miska dodatków. Na dodatki mogą składać się: siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, sezam, orzechy, migdały, suszone owoce (ważne by nie były to same suszone owoce, bo musli będzie miało zbyt dużo cukru).

Odrobina syropu z agawy-nie proponuję miodu ponieważ pod wpływem temperatury traci wszystkie cenne wartości odżywcze. Po prostu szkoda go do takich celów.

musli

Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Wysypujemy na nią płatki owsiane i dodajemy do nich 3 łyżki syropu z agawy; mieszamy dokładnie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy blaszkę, dodajemy nasiona, i znowu mieszamy. Mieszamy płatki i wstawiamy jeszcze raz do piekarnia na 1 minutę. Orzechy i owoce, lepiej jest dodać już po upieczeniu musli ale wiele osób lubi jak orzechy są bardzo chrupkie. Zachęcam do eksperymentów: dodania cynamonu, kruszonych ziaren kakaowca lub różnych owoców.

Możemy jeszcze ciepłymi płatkami posypać serek lub jogurt. Płatki świetnie nadają się do zapiekanych owoców i jako dodatek do deserów. Będą wspaniałym śniadaniem dla uczniów, zachęcam jednak, aby i rodzice jedli je rano wraz z maluchami. Wspólny poranny posiłek, sprawi, że dziecko zrozumie tym lepiej i wyraźniej, iż śniadanie jest naprawdę ważne.

Pozdrawiam,

Iwona Bates

autorka: Dieta Zdrowych Kalorii

 

- A word from our sposor -

Idealny pomysł na śniadanie przed szkołą? Musli dla łasuchów!