Warto jeść sezonowo!
Sezon na warzywa i owoce już w pełni. Jednak wiele z nas już teraz zastanawia się, jak przedłużyć radość ze spożywanej żywności; jak zachować smak, aromat i przede wszystkim wartości odżywcze, aby móc z nich korzystać podczas jesiennego i zimowego okresu?
W lipcu możemy korzystać z prawdziwych smakowitości: jednak na agrest, czereśnie czy porzeczki sezon jest bardzo krótki – sięgnijmy więc po ulubione owoce i do dzieła!
Jak przechowywać?
Na kuchenny warsztat trafiły: mrożenie, suszenie i duszenie na weki. Zrobiłyśmy krótki ranking i porównałyśmy ponad 20 różnych składników, aby dowiedzieć się, ile wartości odżywczych zostanie w różnych przetworach, w porównaniu do owoców świeżych. Mówiąc prościej – chciałyśmy sprawdzić, czy tradycyjny dżem jest najlepszym pomysłem!
Okazuje się, że najwięcej cennych składników zachowamy mrożąc nasze zbiory.
Zostanie w nich 70% witaminy C i ponad 95% innych witamin. Jest także dobra wiadomość dla łakomczuchów – duszone owoce, z których można zrobić przepyszne musy, dostają w tym zestawieniu drugie miejsce! Dostarczą nam tyle samo witaminy C co mrożonki, jednak już nieporównywalnie mniej innych składników.
Najmniej wartości odżywczych zachowamy w owocach suszonych – produkując suszonki zostanie nam tylko 20% witaminy C oraz połowa beta karotenu, folianów i innych przeciwutleniaczy.
Bez względu na sposób, tak przygotowane owoce mogą cieszyć smakiem, aż do kolejnego sezonu, kiedy znów będzie można zacząć zbierać i przetwarzać świeże produkty!
Zachęcamy do korzystania z lokalnych warzyw i owoców dobrej jakości – naturalne przetwory są doskonałą alternatywą dla gotowych produktów.
Pozdrawiamy,
Sylwia Górzna, Magdalena Kopała
Autorki bloga: Edukacja Żywieniowa.PL
W imieniu Sylwii i Magdy zapraszamy do nowej Żywieniowej grupy wsparcia EdukacjaŻywieniowa.PL