ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ciasteczka

W dni takie jak dziś (patrz: październik, deszcz, wiatr i 7 stopni ciepła) marzy mi się tylko i wyłącznie drewniany domek w lesie, ciepły koc, dobra książka, kawa w dłoni i… coś słodkiego. Ale i zdrowego. Najlepiej bez tony cukru i glutenu. Dziś przedstawiam Wam zatem autorski przepis na kruche ciasto z nadzieniem figowym. Jest łatwo, szybko i przepysznie – serdecznie polecam!

CIASTO:
4 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
10-12 łyżek mąki kokosowej (zmieliłam wiórki kokosowe)
garść zmielonych migdałów
1 łyżki ksylitolu

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Powinno być kruche, ale nie tyle aby się rozpadało. Po wyrobieniu, formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 25 minut. Część schłodzonego ciasta przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i nakłuwamy widelcem. Następnie nakładamy masę figową i przykrywamy pozostałym ciastem. Dokładnie owijamy boki, aby nasza dżem figowy nie wypłynął z trakcie pieczenia. tak przygotowane ciasto wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok. 30-35 minut.

* Ciasto można również rozwałkować, wyłożyć na nie masę figową i zrolować jak np. strudla. Ta wersja jest nieco trudniejsza, gdyż nasza masa na ciasto nie zachowuje się jak np. drożdżowe, nie jest elastyczne, więc trudno nim „operować”.

ciasto-kokosowe-z-figamiMASA FIGOWA:
150 g suszonych fig
sok z pomarańczy (wycisnęłam 2 sztuki)
laska wanilii
cynamon
gałka muszkatołowa

Figi moczymy w ciepłej wodzie, ok. 2 godzin. Po tym czasie kroimy w kostkę i łączymy wraz z sokiem pomarańczowym, wanilią, cynamonem oraz gałką i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5-10 minut. Całość blendujemy.

Pozdrawiam,

Monika Grudzińska

autorka: Good Morning Tarczyca

- A word from our sposor -

Jesienne słodkości? Czemu NIE! Kruche ciasteczka kokosowe z nadzieniem figowym