Jesienny zachwyt: pełnoziarnista tarta z połówkami śliwek!

0
732

Dziś rozpieszczam domowników razową tartą z połówkami śliwek. Mniam! Pełnoziarniste mąki nadają tarcie lekko orzechowego smaku, a śliwki wręcz rozpływają się w ustach! Niechaj nie zwiedzie Was mylne przeświadczenie o tym, że pełnoziarniste równa się: niesmaczne. Tarta nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze pyszna. Wiem, wiem, sporo Ci u mnie ostatnio, nieco „zdrowszych” wersji wypieków, ale obiecuję, że już niedługo pojawią się bardziej tradycyjne formy słodkości…

Tarta bierze udział w konkursie #Ambition. Mam nadzieję, że jest to dobra i ciekawa propozycja na zdrowy i elegancki poczęstunek dla najbliższych.

Składniki (na tartę w okrągłej formie o średnicy 24cm):
Kruche ciasto:
100g mąki owsianej
100g mąki pszennej razowej
100g mąki pszennej zwykłej
200g masła
100g cukru
1 żółtko
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Dodatkowo: ok. 600-700g dużych, czerwono-fioletowych śliwek (jak na zdjęciach)

Wykonanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 185oC (termoobieg). Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki.

Kruche ciasto: wymieszać suche składniki. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki oraz żółtko. Chwilę rozdrabniać palcami, następnie zagnieść ciasto. Zagniecione podzielić na pół. Jedną połową ciasta wylepić dno i boki foremki. Wstawić do piekarnika i podpiekać ok. 10 minut. Na podpieczony spód ułożyć ciasno (tyle „ile wlezie”) śliwki. Na wierzch wyłożyć płaty ciasta, by pokryły śliwki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-30 minut, aż ciasto nabierze konkretnych rumieńców. Wyjąć i przestudzić. Można zjadać na zimno lub gdy ciasto jest jeszcze ciepłe – wtedy smakuje najlepiej z chłodną, bitą śmietaną. Smacznego!

Pozdrawiam,

Ania Pisulak

autorka bloga: Różowa Patera

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj