ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nie ma sezonu truskawkowego bez knedli czy pierogów. To takie uniwersalne dania na śniadanie, obiad lub kolację. Wszędzie się wpasują! Dodatkowo knedle i pierogi  z owocami zarezerwowane są dla lata i kojarzą się ze słonecznymi, ciepłymi  dniami i ogrodem pełnym owoców. Obowiązkowo knedle podane muszą być  z cukrem, kwaśną śmietaną, jogurtem lub masłem. Albo z wszystkim na raz i jeszcze z cynamonem. Jak kto lubi:). Ale chyba masło jest takim stałym towarzyszem potraw mącznych na słodko. Moje dzisiejsze knedle są wykonane z ciasta ziemniaczano-serowego z dodatkiem samych żółtek oraz ziarenek wanilii. Z ciastem pracuje się rewelacyjnie. Ciasto jest elastyczne, nie kruszy się i dobrze się zlepia. Ugotowane knedle smakują wybornie polane masłem, posypane cukrem i podane z kwaśną śmietaną. Takie lubię najbardziej!

Składniki (na 15-20 knedli – w zależności od wielkości truskawek):

750g ugotowanych, zimnych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego)

300g sera twarogowego z kubka

1 i ½ szklanki mąki pszennej

¼ szklanki skrobi ziemniaczanej

3-4 łyżki cukru

2 żółtka

Ziarenka z ½ laski wanilii (lub opcjonalnie  1 łyżka cukru wanilinowego)

Szczypta soli

Dodatkowo: 15-20 świeżych truskawek

Uwaga: Mrożone truskawki również idealnie się sprawdzają! I co najważniejsze,  nie trzeba ich rozmrażać przed zlepianiem knedli.

Wykonanie:

Przygotować duży garnek. Musi być na tyle duży, by knedle mogły swobodnie pływać, a nie „kulać się” po dnie garnka. Wodę doprowadzić do wrzenia. Chętni mogą lekko posolić wodę, ja jednak tego nigdy nie robię.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Można to zrobić ręcznie, lecz dużo łatwiej jest zagnieść ciasto mikserem z hakiem do wyrabiania. Ale oczywiście ręcznie też da się to szybko zrobić. Ciasto podzielić na 15-20 równych kawałków ( w zależności jak duże macie truskawki). Z każdego kawałka formować kulkę, następnie spłaszczać, kłaść truskawkę i zlepiać podobnie do pieroga. Kulkę „wykulać” w dłoniach, a zapewniam, że kulki wychodzą idealnie okrąglutkie! Jak już wspominałam, z ciastem pracuje się rewelacyjnie!:). Knedle wrzucać delikatnie do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu, aż knedle wypłyną, a potem jeszcze ok. 2-3 minut. Odcedzić. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Knedle te podaje w restauracji jako deser. Sprzedają się rewelacyjnie! 🙂 Z racji tego, że pracuje w restauracji bawarskiej, a Bawarczycy uwielbiają knedle obtoczone w słodkiej, smażonej na maśle bułce tartej, tak właśnie je podaję. Od siebie dodałam do deseru śmietanę z wanilią i klarowane masło w dzbanuszku.

źródło: rozowapatera.blogspot.com

- A word from our sposor -

Knedle z truskawkami z ciasta ziemniaczano-serowego