Już po raz drugi KoBBieciarnia ma przyjemność patronowania wyjątkowemu wydarzeniu: Międzynarodowe Targi EKOstyl 2016 – Zdrowej żywności, Zdrowego stylu życia i Ekorodziny w Bielsku-Białej, stanowiącym prawdziwe święto wszystkich miłośników życia w stylu eko oraz w rytmach slow. IV już edycja Targów, to doskonała okazja dla producentów i dystrybutorów, aby dotrzeć z ofertą do szerokiej ilości odbiorców, przedstawicieli handlu i dystrybucji, a także indywidualnych odbiorców. To także możliwość bezpośredniego kontaktu z innymi podmiotami funkcjonującymi w ekobranży, pozyskania nowych partnerów, klientów, wymiany doświadczeń i informacji.
Organizatorzy Targów EKOstyl dostrzegają wyzwania i potencjał, jaki niesie ze sobą ta branża. Kolejne edycje targów stanowią odpowiedź na pojawiające się na rynku zapotrzebowanie. Stąd, uzupełnianie targów o kolejne strefy tematyczne, rozbudowa programu merytorycznego oraz nawiązywanie współpracy z nowymi ekspertami i organizacjami.
Dogodne położenie przygraniczne sprawia, że Targi EKOstyl w Bielsku-Białej stanowią także idealne miejsce kontaktu z firmami i klientami z Czech i Słowacji, licznie odwiedzającymi imprezę. Ponad 200 stoisk uczestniczących w tegorocznych Targach, to baza, która zapewni uczestnikom wydarzenia, bardzo szeroką i bogatą ofertę tradycyjnej żywności produkowanej wg tradycyjnych receptur, bez sztucznych dodatków i konserwantów, żywności bezglutenowej, naturalnych soków, miodów, serów, ryb i wielu innych. Na stoiskach będzie można posmakować wszystkich wystawionych smakołyków oraz sprawdzić ich jakość, i zasięgnąć szczegółowych informacji o produktach.
Ci, którzy mądrze dbają o swoją urodę, znajdą naturalne kosmetyki, zabiegi i wyroby do pielęgnacji ciała, które nie zaszkodzą skórze i zadziałają długofalowo. Stoiska z naturalnymi, ziołowymi i roślinnymi wyrobami medycznymi, pomogą uniknąć negatywnego wpływu syntetycznych leków. Rodzice będą mogli zapoznać się z ekologicznymi produktami i zabawkami dla dzieci.
Tradycyjnie targom towarzyszą konferencje, wykłady, warsztaty i prezentacje na tematy dotyczące zdrowia, także w nadchodzącej edycji ich nie zabraknie . Polecamy m. in. Wykłady Pani Bożeny Kropki – alergologa, dietetyka, cenionej specjalistki do spraw leczenia żywieniem, która wypowie się na temat tego, dlaczego chorujemy, co powininniśmy wiedzieć na temat leków oraz jak odnaleźć przyczynę swoich schorzeń. W drugim wykładzie, specjalistka poruszy także temat tego, kiedy tarczyca choruje i czym objawia się hashimoto, bezpłodność, otyłość oraz jak je leczyć?
Wśród pozostałych wykładów przewidziane zostały:
- Wykład Pana Łukasza Lubickiego na temat: Naturalne terapie zdrowotne prowadzące do homeostazy (dobrostanu) organizmu.
- Wykład Pana Bogdana Skrzęty na temat: Super witalność – w trzech odsłonach.
Bezcenna wiedza o tym co powinniśmy jeść aby zachować zdrowie i jak je przywrócić a także jak oczyścić organizm – najnowsze informacje na temat dodatkowych sposobów lub produktów leczniczych. - Wykład Sir Julian Rose i Pani Jadwiga Łopata – „ZBUDUJ SWOJĄ ARKĘ – w drodze do samowystarczalności na przykładzie EKOCENTRUM ICPPC www.eko-cel.pl „.
Dokładny wykaz wykładów, warsztatów i prelekcji znajdziecie Państwo na stronie targów; www.targiekostyl.pl, gdzie można również dokonać rejestracji na powyższe wykłady.
Na targach, jak co roku funkcjonować będzie Strefa Kulinarna, na której uznane autorytety przeprowadzać będą pokazy przygotowywania różnych potraw regionalnych z Toskanii, Hiszpanii, Słowacji, Czech, Węgier, Bułgarii oraz oczywiście beskidzkich specjałów wraz z ich degustacją. Między innymi:
- Carlos Gonzalez Tejera wybitny mistrz i ekspert kulinarny zaprezentuje potrawy z karpia w nowej odsłonie, opowie, jak je przyrządzać oraz dodatkowo przeprowadzi pokazy kuchni latynoskiej.
- Karel Drapal, Vice Prezes Stowarzyszenia Czeskich Kucharzy i Cukierników, Mistrz Europy w podawaniu potraw z karpia, przygotuje pokaz przyrządzania karpia po morawsku.
- Wiesław Wróblewski w imieniu firmy Snails Garden Skalmowscy specjalizującej się w ekologicznej hodowli ślimaków jadalnych przeprowadzi pokazy kulinarne dań ze ślimaka.
- Restauracja Parole del Gusto z Żywca łącząc wyszukane smaki kuchni polskiej i włoskiej zaprezentuje tatar z lodami,
- Cukiernia R. Dybalski z Łodzi, przedstawiciele trzech kolejnych generacji mistrzów cukiernictwa, przygotuje specjalnie dla Państwa sernik z puree dyniowym.
Organizatorzy zachęcają do odwiedzenia targów, tym bardziej, iż mogą okazać się niezwykle owocne w perspektywie nadchodzących świąt! To idealna okazja, aby zakupić oryginalne upominki świąteczne i zdrowe produkty na świąteczny stół. Targi odbędą się w dniach 19 – 20 listopada br. w Bielsku – Białej, w Hali Widowiskowo – Sportowej pod Dębowcem przy ul. Karbowej 26 codziennie w godz. od 10.00 do 18.00. Cena biletu wstępu: 5 zł. Od 28 października br. będzie dostępny również E-bilet uprawniający do bezpłatnego wstępu na targi.
Zapewniamy dla zwiedzających bezpłatne i wygodne parkingi.
Organizatorem targów jest Biuro Promocji i Wystaw Astra.
Więcej informacji na temat targów jest na stronie: www.targiekostyl.pl