ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

dieta kobiety karmiącej kobbieciarniaDziewięć miesięcy noszenia Maluszka pod sercem już za Tobą. Dzielnie spisałaś się w trakcie porodu. Masz już swój Skarb przy sobie i nieustannie zastanawiasz się jak jeszcze mogłabyś Mu dogodzić. W końcu dziecko jest najważniejsze. Doskonale rozumiem takie podejście i całkowicie się z nim zgadzam. W poniższym artykule pozwolę sobie zatem pokazać Ci, na co powinnaś zwrócić szczególną uwagę w okresie karmienia piersią.

Z pewnością nie muszę Ci przypominać, że karmienie piersią jest bardzo korzystne dla dziecka. Organizm mamy jest tak skonstruowany, że swoje potomstwo stawia na piedestale. Jest Ono tak ważne, że potrzeby biologiczne organizmu dziecka, całkowicie naturalnie stawiane są ponad potrzeby mamy. Tyczy się to również karmienia piersią. Niezależnie od sytuacji, mleko kobiety ma zatem zawsze tę samą wartość odżywczą.

W przypadku niesprzyjających warunków odżywiania i nawodnienia zmniejsza się tylko ilość produkowanego pokarmu, bez obniżenia jego jakości.

O czym powinna pamiętać mama?

1. Wyłączne karmienie piersią powinno trwać minimum do 6 miesiąca życia, choć uzupełniająco – korzystnie jest stosować je także w kolejnych miesiącach życia dziecka. W jednym z badań Lucasa i wsp. dowiedziono, że wcześniaki karmione mlekiem matki miały wyraźnie wyższy współczynnik inteligencji, niż wcześniaki karmione sztucznie.

2. Po porodzie (w pierwszym półroczu laktacji) kobieta potrzebuje o około 670 kcal więcej, niż w diecie podstawowej. 170 kcal organizm jest w stanie „zorganizować sobie” z  tłuszczyku odłożonego w okresie ciąży, a pozostałe 500 kcal powinnaś dostarczyć z pożywieniem.

Czy powinnaś stosować suplementację?

Odpowiem: Niekoniecznie. Zależy to od rodzaju diety i stanu organizmu kobiety. Na co zatem warto zwrócić uwagę?

wapń – należy dostarczać go w ilości 1000-1300 mg na dobę. Ryzyko niedoboru występuje w przypadku osób, które ograniczają produkty nabiałowe (np. z nietolerancją laktozy lub alergią na białko krowie). Wapń najlepiej przyswaja się w formie chelatów aminokwasowych, wodorofosforanu, octanu, węglanu, cytrynianu, glukonianu, mleczanu wapnia;

witamina D – norma dla kobiety karmiącej to 800-1000 IU na dobę. Niestety, suplementacja nie zapewnia odpowiedniego zaopatrzenia w tę witaminę niemowlęcia. Konieczna jest suplementacja diety dziecka;

jod – dziennie z pokarmem powinno dostarczać do organizmu ok. 290 µg. Nie ma konieczności suplementacji w związku ze znaczną ilością produktów jodowanych. Nadmierna podaż jodu w diecie matki może wywołać niedoczynność tarczycy i wole u noworodka!

kwasy tłuszczowe – tłuszcz mleka matki jest znacznie lepiej przyswajany przez układ pokarmowy niemowlaka niż tłuszcz mleka krowiego. Warto stosować preparaty zawierające DHA (200 mg), a przy niewielkim spożyciu ryb warto zwiększyć dzienne dawki do około 400 mg. Spożywanie DHA wspomaga rozwój mózgu u dziecka, zmniejszenie ryzyka alergii i infekcji;

żelazo – zapotrzebowanie wśród kobiet karmiących wynosi 20 mg na dzień. Na ogół zwykła, niewyszukana dieta powinna dostarczyć odpowiednią ilość tego pierwiastka. Nieco trudniej wygląda to w przypadku niemowląt. Zapasy żelaza zgromadzone u niemowląt wystarczają do 4-6 miesiąca życia. W późniejszym okresie czasu zalecane jest podawanie żelaza w pokarmach uzupełniających dietę. Warto zaznaczyć również, że żelazo pochodzące z mleka matki przyswajane jest w 50%. Tylko w 4% organizm dziecka potrafił będzie przyswoić żelazo pochodzące ze sztucznych mieszanek wzbogaconych o ten pierwiastek.

Otyłość w ciąży może być niebezpieczna?

Otyłość matki może doprowadzić do szkodliwych powikłań u dziecka i jego matki. Szacuje się, że około jedna trzecia kobiet w ciąży cierpi na nadwagę lub otyłość. Priorytetem powinno stać się utrzymanie odpowiedniej masy ciała w ciąży. W przeciwnym wypadku kobieta narażona jest na ryzyko cukrzycy ciążowej i makrosomii. W przypadku dzieci otyłych matek, zdecydowanie częściej obserwuje się osoby cierpiące na otyłość i nadwagę.

Otyłość w ciąży kobbieciarnia portal dla kobiet

Czym skutkuje niedożywienie w ciąży?

Zapewne większość kobiet po porodzie planuje sposób zrzucenia zbędnych kilogramów. Zanim zdecydujesz się na taki ruch, powinnaś jednak wiedzieć, że bardzo restrykcyjne diety pociągną za sobą nieprzyjemne skutki. Przez pierwsze pół roku po porodzie nie powinno się stosować diet redukcyjnych. Nie wspominając już o głodzeniu się. W przypadku niedożywienia, skład mleka nie zmienia się co prawda, zmniejszają się jednak właściwości immunologiczne pokarmu kobiecego oraz jego ilość. Spadek masy po okresie ciąży powinien być powolny (nie większy niż 0,5-1 kg tygodniowo). Przeciętnie kobieta traci 0,6-0,8 kg miesięcznie.

Ile płynów przyjmować w okresie laktacji?

Kobieta karmiąca powinna wypijać dziennie około 3 litrów płynów. Dzienna produkcja mleka oscyluje wokół 750 ml, dlatego też dzienne zapotrzebowanie na płyny wzrasta o około 800-100 ml. Korzystne jest zaspokajanie pragnienia wodami naturalnymi źródlanymi i mineralnymi, nisko- i średniozmineralizowanymi, niskosodowymi (<20 mg/l) i niskosiarczanowymi(<20 mg/l). Woda jest najlepszym płynem służącym zaspokojeniu wzmożonego pragnienia w okresie ciąży i laktacji. Nie jest ona tak bardzo kaloryczna, jak słodkie napoje i soki, dlatego też pozytywnie wpływa na utratę masy ciała.

Mam nadzieję, że po przeczytaniu moich wskazówek zdrowa dieta w okresie karmienia piersią stanie się dla Ciebie oczywistością. Nieuzasadnione, drakońskie dietetyczne eksperymenty i  inne komplikacje wynikające z błędów żywieniowych, z pewnością będą miały odbicie w przyszłości. Prawidłowe żywienie w trakcie karmienia piersią może być zarówno zdrowe, jak i przyjemne. Pozwoli ono zachować odpowiedni stan fizyczny i psychiczny Twojego organizmu.

Wiola Sowińska – dietetyk KoBBieciarni

Autorka bloga: Dietetyka dla zdrowia

- A word from our sposor -

Kompendium wiedzy na temat diety kobiety karmiącej