ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Köttbullar - kobbieciarnia

Köttbullar przypominają znane w polskiej kuchni klopsiki, ale są od nich zdecydowanie mniejsze (wielkość orzecha włoskiego). To tradycyjna potrawa kuchni szwedzkiej, która obowiązkowo musi się znaleźć na szwedzkim stole podczas Bożego Narodzenia. Oryginalne köttbullar powinniśmy przygotować z mieszanki wieprzowo-wołowej, z dodatkiem bułki tartej;  osobiście – czerwone mięso zastąpiłam indykiem, a zamiast bułki tartej, dodałam bezglutenowe, zmielone płatki owsiane.
Składniki:
  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 mała czerwona cebulka
  • kilka łodyg szczypioru
  • 3/4 szklanki zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy francuskiej lub dijon jeśli lubi nieco mocniejsze smaki
  • mieszanka suszonych ziół (np. bazylia, estragon, pietruszka, oregano)
  • sól, pieprz
  • oliwa
Przygotowanie
 
Cebulkę podsmażamy na patelni, szczypior drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso i formujemy niewielkie kuleczki. Warto zwilżyć dłonie zimna wodą, aby mięso nie przywierało do rąk.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy nasze köttbullar do piekarnika. Pieczemy około 40 minut.
Köttbullar idealnie komponują się z pieczonymi w ziołach ziemniakami i piklami. Szwedzi dodatkowo podają klopsiki z sosem borówkowym.
Smacznego!

Monika Grudzińska

Autorka: Good Morning – Tarczyca

- A word from our sposor -

Köttbullar – mięsne kuleczki prosto ze Szwecji