ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

kruche ciasteczka z powidłami kobbieciarniaJeśli macie w zanadrzu słoiczek domowych powideł śliwkowych, koniecznie musicie upiec te ciasteczka. Gwarantuję, że długo nie poleżą na stole. Połączenie kruchego ciasta i słodko-kwaśnych powideł nie może źle smakować. Przepis należy do wyjątkowo łatwych i szybkich, a to kolejna jego zaleta. Znalazłam go na blogu Moje ukochane 4 kąty. Polecam!

kruche ciasteczka z powidłami kobbieciarnia

Składniki (na ok. 50 ciasteczek):

1 i ½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki cukru pudru

½ kostki masła

2 żółtka (białka będą potrzebne do sklejania ciasteczek)

1 łyżeczka cukru wanilinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: parę łyżeczek domowych powideł (lub gęstej marmolady)

kruche ciasteczka z powidłami kobbieciarnia

Wykonanie:

Mąkę i cukier puder przesiać do naczynia razem z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier wanilinowy i żółtka – wszystko wymieszać. Dodać masło pokrojone w kosteczki, a następnie zarobić ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjąć ciasto, a stolnicę lub blat kuchenny oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3mm. Wyciąć duży kwadrat, a następnie podzielić na mniejsze kwadraty mniej więcej 4x4cm. Na każdy nałożyć odrobinę powideł, a następnie nałożyć na nie rogi ciasta – jeden na drugi. Przed nałożeniem drugiego rogu, poprzedni przesmarować lekko białkiem, by się oba ze sobą dobrze zlepiły.

Piekarnik rozgrzać do 185oC (termo obieg). Ciasteczka piec ok. 8 minut, aż nabiorą złoto-brązowej barwy. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

kruche ciasteczka z powidłami kobbieciarnia

Pozdrawiam,

Ania Pisulak z RóżowaPatera.pl

- A word from our sposor -

Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi