PRZEPIS:
- Ze świeżo zmielonych ziaren kawy ARABICA należy przygotować napar – 1 kubek
- Dodać 1-2 łyżeczki tłuszczu, np. OLEJ KOKOSOWY + masło lub sam olej kokosowy ( ja dodaję 1/5 łyżeczki)
- Dodaj 15 gramów OLEJU MCT
- Jeszcze SZCZYPTA CYNAMONU – przyspiesza metabolizm
- Wszystko ZMIKSUJ aż do uzyskania jednolitej konsystencji
Jeśli zdecydujemy się na użycie masła powinno być ono NIESOLONE, UZYSKANE Z MLEKA KRÓW KARMIONYCH TRAWĄ. Nie kupuj też innego niż nierafinowanego oleju kokosowego. Pewnie zastanawiacie się dlaczego powinniśmy użyć oleju MCT? Nie zawiera on cholesterolu, a rozbijanie jego łańcucha tłuszczowego zachodzi szybciej, dlatego uwolnione substancje mają mniejszą tendencję do odkładania w organizmie, jako tkanka tłuszczowa.
Taki napój pobudza w inny sposób niż zwykła kawa z mlekiem i cukrem. Powoli odczuwamy wzrost energii, która pozostaje w nas na dłuższy czas, co jest wielką zaletą bulletproof coffee. Z tego powodu zaleca się jej spożycie rano. Nie ulega wątpliwości, że taka kawa zawiera mnóstwo kalorii. To jednak tłuszcze, które łatwo spalić jeszcze w ciągu dnia. Dużo osób docenia fakt, że hamuje uczucie głodu, dzięki czemu nie będziemy podjadać, a wyniki naszej diety zostaną szybciej dostrzeżone.
Pozdrawiam,
Wiktoria Zarzycka
autorka bloga: Być fit