ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

BULLETPROOF COFFEE, czyli kuloodporna kawa to połączenie masła z kawą. Jej amerykański pomysłodawca, DAVE ASPREY zaczerpnął ten pomysł ze swojej podróży do Tybetu. Tam poznał zwyczaj picia herbaty z dodatkiem masła z mleka jaków, które przez mieszkańców traktowane jest jako najbardziej ceniony dodatek do napojów oraz żywności. W przeszłości często zastępował on nawet pieniądz. W taki sposób solona, tybetańska herbata stała się prekursorką słynnej bulletproof coffee.

PRZEPIS:

  • Ze świeżo zmielonych ziaren kawy ARABICA należy przygotować napar – 1 kubek
  • Dodać 1-2 łyżeczki tłuszczu, np. OLEJ KOKOSOWY + masło lub sam olej kokosowy ( ja dodaję 1/5 łyżeczki)
  • Dodaj 15 gramów OLEJU MCT
  • Jeszcze SZCZYPTA CYNAMONU – przyspiesza metabolizm
  • Wszystko ZMIKSUJ aż do uzyskania jednolitej konsystencji

Jeśli zdecydujemy się na użycie masła powinno być ono NIESOLONE, UZYSKANE Z MLEKA KRÓW KARMIONYCH TRAWĄ. Nie kupuj też innego niż nierafinowanego oleju kokosowego. Pewnie zastanawiacie się dlaczego powinniśmy użyć oleju MCT? Nie zawiera on cholesterolu, a rozbijanie jego łańcucha tłuszczowego zachodzi szybciej, dlatego uwolnione substancje mają mniejszą tendencję do odkładania w organizmie, jako tkanka tłuszczowa.

Taki napój pobudza w inny sposób niż zwykła kawa z mlekiem i cukrem. Powoli odczuwamy wzrost energii, która pozostaje w nas na dłuższy czas, co jest wielką zaletą bulletproof coffee. Z tego powodu zaleca się jej spożycie rano. Nie ulega wątpliwości, że taka kawa zawiera mnóstwo kalorii. To jednak tłuszcze, które łatwo spalić jeszcze w ciągu dnia. Dużo osób docenia fakt, że hamuje uczucie głodu, dzięki czemu nie będziemy podjadać, a wyniki naszej diety zostaną szybciej dostrzeżone.

Pozdrawiam,

Wiktoria Zarzycka

autorka bloga: Być fit

być fit zarzycka

- A word from our sposor -