Mojito ( czyt. mohito nie modżajto!) – jeden z najbardziej popularnych i najbardziej rozpoznawalnych drinków – wspaniale orzeźwiający słodko-kwaśny smak podkręcony odświerzającymi aromatami mięty.
Składniki:
– 40ml rumu,
– kilka liści mięty,
– pół limonki,
– łyżka cukru trzcinowego,
– woda gazowana,
– kruszony lód,
Mięta – wbrew temu co mogło by się wydawać, doniczkowa mięta niekoniecznie będzie tu najlepszym wyjściem. Niestety, ale bywa mało aromatyczna. Lepszym pomysłem będzie kupno mięty w pęczkach. Pamiętajmy przy tym, że najlepiej wybierać te z mniejszymi listkami.
Limonka – szanując produkty pamiętajmy, by „wyciskać z nich” wszystko co tylko możliwe. W tym celu, przed pokrojeniem ugniataj chwilę owoc na desce ( można także włożyć limonkę do gorącej wody na kilka chwil lub na 10-15 sekund do mikrofali). Z limonki odcinamy końcówki. Po przekrojeniu na pół, wycinamy rdzeń owocu (te części są gorzkie i mogłyby zepsuć smak koktajlu).
Kruszony lód – jeżeli nie jesteśmy właścicielami pubu, klubu lub jakiegokolwiek punktu gastronomicznego najprawdopodobniej nie posiadamy specjalnej maszyny do przygotowywania kruszonego lodu…;) na szczęście nie jest to nam niezbędne! Alternatywą jest zwykły lód z zamrażarki, który po wyciągnięciu zostawiamy na chwilę na szafce, tak by zaczął się lekko roztapiać – po czym zawijamy go w ręcznik i przy pomocy tłuczka do mięsa kruszymy lód.
Przygotowanie:
Pokrojoną połówkę limonki wrzucamy do wysokiej szklanki i zasypujemy brązowym cukrem (oczywiście cukier biały także świetnie się sprawdzi, niemniej i tu warto pamiętać o walorach zdrowotnych ;)). Ugniatamy składniki w szklance wyciskając z limonek jak najwięcej soku. Następnie wrzucamy do szklanki wybrane listki mięty (nie gnieciemy za bardzo – wystarczy delikatnie je połamać). Zbliżając się do końca, wypełniamy szklankę pokruszonym wcześniej lodem, wlewamy około 40ml rumu, a następnie delikatnie mieszamy. Teraz wystarczy już tylko umieścić w szklance dwie słomki, dolać wodę gazowaną i voilà – nasze wspaniałe mojito gotowe!