ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Arbuz to owoc idealny na upalne, letnie dni. Ze względu na dużą zawartość wody nawadnia nasz organizm, kusząc przy tym słodkawym smakiem i orzeźwiającą soczystością miąższu. Trudno jednak dostać w cukierniach jakiekolwiek ciasta arbuzowe (ja przynajmniej takowego nigdy jeszcze nie spotkałam). Dlatego też postanowiłam sama zaserwować sobie tę arbuzową przyjemność. Croissantowe ciasto na spodzie, do tego bita śmietana o posmaku arbuza i całe kawałki owocu. Wow, arbuzowa pycha! Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto!:)

Składniki (na ciasto w okrągłej formie 30cm):

Ciasto:

1 opakowanie (340g) ciasta na croissanty (lub francuskiego)

Masa arbuzowa:

½ dużego arbuza

1l słodkiej śmietany 36% (mocno schłodzonej)

4 łyżki cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

5 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:

Ciasto: piekarnik rozgrzać do 200oC (termoobieg). Dno okrągłej formy z odpinanymi bokami wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć gotowe ciasto (lekko rozwałkować aby dokładnie pokryło dno formy). Piec ok. 20 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze brązowo-złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zapiąć obręcz formy.

Rozpuścić żelatynę w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do lodówki.

W tym czasie przygotować arbuza – przeciąć na pół. Jedną część pokroić w kosteczki (bez pestek). Drugą część również pozbawić pestek, wrzucić do blendera i zmiksować razem z rozpuszczoną żelatyną. Obie rzeczy – kosteczki i zmiksowanego arbuza wstawić do lodówki.

Masa arbuzowa: Słodką śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy śmietana będzie sztywna, zmniejszyć obroty miksera o połowę i wlewać cienkim strumieniem zmiksowanego z żelatyną arbuza. Masa powinna przybrać delikatnie różowy kolor i nie powinna być bardzo płynna (dlatego ważne jest wlewanie zmiksowanego arbuza powoli i stopniowo). Masę wymieszać szpatułką, zbierając wszystko ze ścianek naczynia.
Do tak przygotowanej masy dodać połowę kosteczek arbuza – dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej upieczony spód. Wyrównać i wygładzić powierzchnię. Na wierzch wyłożyć drugą część kosteczek arbuza. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała. Smacznego!

Źródło: rozowapatera.blogspot.com

- A word from our sposor -

Letnia i lekka „arbuzowa chmurka” – przepis na ciasto z arbuzem i pianką