Letnia szarlotka z papierówkami

0
753

Te jabłka to coś, na co czekam cały rok – Papierówki. W ogrodzie mojego rodzinnego domu rosną aż dwie duże jabłonie, które sukcesywnie, co rok lub co dwa lata obficie obradzają. Tak, wiem że papierówki zgodnie ze swoją nazwą, czasami smakują jak papier, ale świeżo zerwane z drzewa są niezwykle soczyste i pyszne. Według mojej, czysto subiektywnej oceny – papierówki to jabłka, które najlepiej nadają się do słodkich wypieków. Jak wiadomo, te ostatnie znikają jednak z letniego stołu w mgnieniu oka. Tym zatem, którzy chcieliby zachować wyjątkowy smak papierówek aż do następnego lata, polecam zrobić mus i zamknąć go w słoiczku.

Dzisiejsza szarlotka to zwykłe, półkruche ciasto z dodatkiem wyśmienitych, polskich jabłek – lekko podsmażonych, podanych bez cynamonu i innych dodatków. Szarlotka smakuje wybornie, a dzięki kratce na wierzchu, dodatkowo świetnie się prezentuje. Najlepiej smakuje jeszcze tego samego dnia, choć nie obawiajcie się – jeśli tylko uda się wam ocalić choćby kawałeczek do dnia następnego, z pewnością będzie smakowała równie dobrze.

szarlotka anna pisulak różowa patera

szarlotka anna pisulak różowa patera

Składniki (na ciasto w formie 28 cm):

Ciasto półkruche:

280g mąki pszennej

100g masła

100g cukru

10g cukru wanilinowego

3 żółtka

1 łyżka śmietany 18%

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Dodatkowo: 2kg jabłek papierówek (bez obaw, po obraniu wcale nie zostanie z nich za wiele)

szarlotka anna pisulak różowa patera

szarlotka anna pisulak różowa patera

Wykonanie:

Jabłka: obrać i pokroić na grube plastry. Włożyć do garnka, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki wody i dusić ok. 5 minut, aż troszkę się rozgotują i zrobią się nieco „śliskie”. Odstawić do przestudzenia.

Kruche ciasto: wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto końcówką do ucierania. Można to zrobić również rękoma, najpierw siekając chłodne masło z mąką, później siekając z żółtkami, a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wyłożyć formę (dno i brzegi). Pozostałą część ciasta włożyć na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie do formy wyłożonej ciastem włożyć jabłka i wyrównać. Drugą część ciasta rozwałkować i pociąć na 10 pasów, które zakryją wierzch ciasta. Tworzenie kratki najlepiej podpatrzeć tutaj. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175oC (termoobieg) i piec ok. 30-35 minut, aż wierzch będzie złoty. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

szarlotka anna pisulak różowa patera

Ania Pisulak

źródło: rozowapatera.blogspot.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj