ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

lody malinowe kobbieciarniaPrzechodząc niegdyś przez rynek, nie mogłam oprzeć się kupowaniu wszystkiego „co popadnie”. Fasolka szparagowa, słodziutkie pomidory, ogórki do zaprawy, świeże zioła, czereśnie, wiśnie, borówki, no i oczywiście… maliny. Ach, gdybym tak co dzień miała dostawę świeżutkich warzyw i owoców, byłabym chyba najszczęśliwszą osobą na świecie!

Kubeczki z malinami wspaniale prezentowały się na straganach. Kupiłam. Od razu pomyślałam o lodach malinowych. Cudownych, orzeźwiających, mocno owocowych…

Dzisiejszy przepis to najpyszniejsze malinowe lody jakie kiedykolwiek jadłam. Odpowiednio śmietankowe, z wyczuwalnymi kawałkami owoców. Polecam!

Składniki (na ok. 1,2l lodów):
250ml słodkiej śmietany 30%
200ml mleka skondensowanego niesłodzonego (7,5%)
125 ml mleka pasteryzowanego 2%
100g cukru
2 żółtka
400g malin

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z połową cukru na biało. Do rondelka wlać śmietanę, oba mleka i drugą połowę cukru. Podgrzewać, aż z mieszanki mleka zacznie ulatniać się para wodna (nie dopuścić do zagotowania mleka). Gorący płyn wlewać cienkim strumieniem na ubite żółtka ciągle je mieszając trzepaczką. Żółtka powinny się połączyć z mieszanką mlek i śmietany w jednolity, rzadki płyn. Przykryć pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia, mocno schłodzić (najlepiej całą noc w lodówce).

lody malinoweMaliny wsypać do miski – rozgnieść widelcem. Do malin wlać mocno schłodzone mleko z żółtkami. Powstała mieszanka jest gotowa do ukręcenia w maszynce do lodów. Dalej postępować według instrukcji lodziarki. Ukręcone przełożyć do pojemnika i zamrozić.

Należy pamiętać, że domowe lody są twardsze od tych ze sklepu, więc należy je wyjąć z zamrażarki ok. 10 minut przed konsumpcją. Smacznego!

 

Pozdrawiam,

Ania Pisulak

autorka bloga: RóżowaPatera.pl

różowa patera ania pisulak

- A word from our sposor -

Letnie przepisy Różowej Patery: przepyszne lody malinowe własnej roboty