Potrzebowałam zrobić coś na szybko, więc poszperałam w kuchennych szafkach i odnalazłam paczkę kleiku ryżowego, którą dotąd przestawiam tylko z miejsca w miejsce. Płatków owsianych nigdy u mnie nie brakuje, więc postanowiłam o dokonaniu słodkiego mariażu obu produktów. W efekcie otrzymałam przepyszne ciasteczka owsiane na kleiku ryżowym. Wzorowałam się na moich ciasteczkach kokosowych, zamieniając jedynie kluczowy składnik. Ciasteczka wyszły wyśmienite – bardzo kruche, chrupiące, aromatyczne i… uzależniające!
Składniki (na ok. 50 ciastek):
200g płatków owsianych zwykłych (górskich)
160g kleiku ryżowego (musi być lekki, nie granulkowaty)
250g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej)
3 całe jajka (L)
½ szklanki cukru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
Szczypta soli
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać po jednym jajku i miksować, aż masło, cukier i jajka dokładnie się połączą w biały puch. Dodać kleik ryżowy i płatki owsiane – wszystko dokładnie zmiksować. Rozgrzać piekarnik do 180oC. Blachę – u mnie z kompletu od piekarnika – wyłożyć papierem do pieczenia. Z surowego ciasta formować kulki, a następnie płaskie ciastka średnicy 4-5cm. Każde ciasto posypać jeszcze niewielką ilością płatków owsianych. Piec w piekarniku, aż nabiorą złotego koloru na środku i lekko brązowego na brzegach (ok. 25 minut, ale najlepiej obserwować). Upieczone po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, aczkolwiek nie uważam tego za konieczne. Smacznego!
Pozdrawiam!
Ania Pisulak
autorka bloga: Różowa Patera