ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Praca w domu nie jest dla każdego. Czasami jednak konieczne jest przestawienie się na tryb pracy zdalnej – dlatego warto poznać kluczowe zasady, które pomogą nam zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Codzienne układanie posiłków początkowo może być trudne, jednak wiedząc, czego potrzebuje nasz organizm, możemy ułożyć doskonałe menu sprawdzające się przy home office.

Dieta pracownicza – czy wiesz co jesz? 

Duży stres związany z pracą sprawia, że często zapominamy zbilansowanej diecie. Posiłki jemy nieregularnie, co związane jest z dużą ilością obowiązków. Często też nasz pracodawca nie zwraca uwagi na to, ile czasu mają pracownicy na zjedzenie lunchu, ani też nie stara znaleźć się przystępnego cateringu, który dowozi posiłki do miejsca pracy. 

Dlatego też dieta pracownicza jest często uboga, niepełna albo też obfita w produkty, których lepiej ograniczać. Niezależnie, czy pracujemy fizycznie czy umysłowo, w każdym przypadku musi dostarczyć organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Badania wskazują, że wciąż prowadzi się zbyt mało szkoleń dotyczących żywienia, a wiele osób (także z nadwagą czy otyłością) zapomina o tym, jak ważny jest ruch[1].

Zalety układania posiłków w czasie home office

Może się wydawać, że konieczność pozostania w domu i pracy z tego miejsca nie jest dla nas najlepsza. Rzeczywiście ma to swoje wady, a szczególnie takie w postaci mniejszej ilości ruchu. Aktywność fizyczna jest w naszym życiu kluczowa, ponieważ pomaga spowolnić starzenie. Nawet, jeżeli głównie przemieszczamy się samochodem, to jednak samo przebywanie na zewnątrz sprawia, że dotleniamy swój organizm. To bardzo ważne – nie od dziś też wiadomo, że świeże (ale jednocześnie czyste) powietrze ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. 

Istotna jest również dieta. Jeżeli nie mamy czasu na przywiązywanie wagi do spożywanych posiłków – z czasem zaczynamy czuć się źle. W ten sposób łatwiej o złapanie infekcji i narażenie organizmy na walkę z bakteriami czy wirusami. Aby zachować odpowiednie zdrowie, powinniśmy jeść regularnie, w wyznaczonych odstępach czasowych. Sprawdza się tutaj zasada, że często lepiej jeść częściej, ale mniej. W ten sposób dajemy swoim organom czas na strawienie i przyswojenie pokarmu. 

Idealne menu na home office

Dieta pracownicza, czyli w tym przypadku sposób odżywiania osoby pracującej musi być dostosowany do jego potrzeb. Pozostając w domu ruszamy się mniej, dlatego mamy też mniejsze zapotrzebowanie w kwestii kalorii. Posiłki muszą być więc lekkostrawne, proste i pełne warzyw. Jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego, to do codziennego menu wprowadźmy owoce, które łączyć można z orzechami i produktami z kategorii nabiału. 

Przygotowywane posiłki nie muszą być tak proste jak te, które szykujemy najczęściej w momencie pracy poza domem. Pozostając w czterech ścianach możemy rozpocząć przygotowywanie obiadu znacznie wcześniej, a następnie wrócić do swoich obowiązków. To idealna okazja, by zrezygnować z szybkich i często niezdrowych przekąsek. Zamiast batonika zjadanego w biegu wybierzmy domowe musli z jogurtem.

[1] L. Ostrowska, E. Stefańska, E. Adamska i inni Wpływ leczenia dietą redukcyjną na skład ciała i modyfikację składników odżywczych w dziennej racji pokarmowej u otyłych kobiet, Endokrynologia, otyłość i zaburzenia w przemianie materii 2010; 6(4), s. 187.

Bibliografia

  1. Kinalska K., Popławska-Kita A., Telejko B. i inni. Otyłość a zaburzenia przemiany węglowodanowej, Endokrynologia, otyłość i zaburzenia w przemianie materii 2006; 2(3): 94-101.
  2. Ostrowska L, Stefańska E., Adamska E. i inni Wpływ leczenia dietą redukcyjną na skład ciała i modyfikację składników odżywczych w dziennej racji pokarmowej u otyłych kobiet, Endokrynologia, otyłość i zaburzenia w przemianie materii  2010; 6(4).
  3. Szyndler A., Chrostowska M., Narkiewicz K., Modyfikacja stylu życia jako podstawa leczenia otyłości, Kardiologia na co Dzień 2007; 3.

- A word from our sposor -

Menu na home office – jak odżywiać się z głową?