Dla wszystkich fanek wyśmienitych przepisów, absolutnie niezwykłej kobiety, autorki bloga kulinarnego: Good Morning Tarczyca–Moniki Grudzińskiej, mamy prawdziwą niespodziankę!
Ku uciesze amatorek tajemnych receptur kulinarnych autorki, po dłuższej przerwie – Monika, nieśpiesznym tempem wraca do swej blogowej działalności, dostarczając nam nowych, bezwzględnie smakowitych inspiracji… Na początek – Mini pizze na spodzie z miłosnej gruszki!
SKŁADNIKI (2 porcje)
- 1 dosyć duży bakłażan
- mozzarella lub ser kozi
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- przecier pomidorowy
- 3-4 pieczarki
- 50 g gorgonzoli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- suszone oregano, świeża bazylia, świeży tymianek
- 1/2 czerwonej cebuli
- dymka
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 210 C. W tym czasie:
- Bakłażana kroimy na plastry i układamy na papierze do pieczenia. Każdy z krążków solimy, doprawiamy pieprzem, oregano oraz tymiankiem. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 210 C piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut.
- Podpieczone plastry bakłażana smarujemy gorącym przecierem i posypujemy serem, kładziemy pokrojonego w krążki pomidora, pieczarki, czosnek, mozzarellę oraz doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Pieczemy przez ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy pokrojoną dymkę oraz świeżą bazylię.
Przepis pochodzi z bloga: Good Morning Tarczyca