Niewiarygodne, ale dopiero niedawno odkryłam walory smakowe kaszy bulgur! Rozsmakowałam się w niej z przyjemnością, zwłaszcza w wersji słonej, na sypko. Postanowiłm także wypróbować zupę mleczną na bazie tej kaszy, bo straszna ze mnie „mleczara”. Bulgur na mleku jest smaczna, ale nie na tyle, aby zagościć na stałe w moim śniadaniowym menu i strącić z podium kaszę jaglaną, płatki owsiane orraz płatki żytnie. Pozwolę, więc kaszy bulgur błyszczeć w towarzystwie wytrawnych dodatków.
Składniki (na 1 małą porcję):
1 szklanka mleka (250ml)
2 łyżki kaszy bulgur
Kawałek mango (lub innego dowolnego owocu)
Szczypta cynamonu
Opcjonalnie odrobina cukru do dosłodzeniaWykonanie:
Mleko zagotować. Wsypać kaszę (w tym momencie można wsypać również cukier) i 2 gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Dodać pokrojone w kosteczkę mango, doprawić cynamonem i wymieszać. Przełożyć do miseczki. Smacznego!
Pozdrawiam,
Ania Pisulak
autorka bloga: RóżowaPatera.pl