ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

mleko migdałowe kobbieciarniaNaturalne, domowej roboty mleko migdałowe jest deliktanie słodkie, o wyraźnie wyczuwalnym smaku migdała. W trakcie produkcji możemy je dodatkowo dosłodzić np. syropem z agawy, miodem lub ksylitolem. Cudownie uzupełnia smak porannej kawy oraz wzbogaca smak owsianki.

Składniki

  • 4 szklanki zimnej wody
  • 150 g migdałów

Przygotowanie Migdały moczę w wodzie min. przez 8 godzin, najlepiej przez przez całą noc. Na drugi dzień namoczone migdały odcedzamy i umieszczamy w blenderze. Następnie zalewamy je 4 szklanki wody źródlanej lub chłodnej przegotowanej kranówki. Nie używamy wody mineralnej. Miksujemy kilka minut. Jeśli płyn okaże się za gęsty, dolejcie więcej wody.Zmiksowane migdały odcedzamy. Jest to dosyć pracochłonna czynność, ale można nabrać wprawy. Użyłam sitka z bardzo drobnymi oczkami, ale lepsza do tego będzie ściereczka np. tetrowa złożona kilka razy.  Wówczas mleko będzie czyste i klarowne. Niestety sitko nawet jeśli posiada bardzo małe oczka przepuszcza drobinki zmielonych migdałów. Po odcedzeniu, mleko przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki. mleko migdałowe kobbieciarniaPapka migdałowa ma wiele zastosowań: 1. Mąka. Papkę rozkładamy na papierze do pieczenia i suszymy w piekarniku. Tym sposobem otrzymujemy mąkę migdałową (idealna np. do omletów). 2. Farsz. Dodajemy do papki kilka łyżek mleka, trochę miodu lub ksylitolu i mamy gotowy farsz np. do naleśników. 3. Peeling. Do migdałowej papki należy dodać np. olej kokosowy, troszkę soku z cytryny. W ten sposób otrzymamy drobny peeling, który idealnie sprawdzi się przy delikatnej skórze. Mleko przechowujemy w lodówce w 2 dni, na 3 zaczyna robić się kwaśne.

Pozdrawiam! Monika Grudzińska autorka: Good Morning Tarczyca

- A word from our sposor -

Mleko migdałowe – pyszna alternatywa krowiego mleka