Lato z Różową Paterą: Najprostszy z możliwych-sernik nowojorski

0
517

Wszystkim sernikom mówię stanowcze tak! Uwielbiam serniki w każdym wydaniu. Dziś przedstawiam przepis na wspaniały New York Cheesecake, czyli sernik nowojorski. Co tu dużo mówić – chyba nigdy nie robiłam w swoim życiu prostszego sernika. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy, do połączenia w jednolitą całość. Efekt – niebo w gębie. Sernik ten, zawsze podawany jest w towarzystwie sosu owocowego, wiśniowego, malinowego. U mnie, pojawia się dziś okraszony sosem truskawkowym. Taki preferuję zdecydowanie najbardziej! Genialne jest też to, że sernik nie opada, a po upieczeniu ma cudowną, zwartą konsystencję. Polecam!

Składniki (na sernik w okrągłej formie 24cm):
Spód:
200g pełnoziarnistych ciastek (u mnie owsiane)
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego kubkowego
500g serka homogenizowanego waniliowego o wysokiej zawartości tłuszczu (u mnie serek z Lidla o zawartości 6,5% tł.)
150g cukru pudru
3 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki mąki pszennej (niezbyt kopiate)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej (również nie kopiata)
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Sos truskawkowy:
400g mrożonych truskawek
2 kopiate łyżki dżemu truskawkowego
2-3 łyżki cukru

Wykonanie:
Przygotować okrągłą, odpinaną tortownicę – wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować boki masłem. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Spód: ciastka pokruszyć na bardzo drobno i wyłożyć spód tortownicy.
Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej, czyli tak jak w przypadku sernika japońskiego. Należy przygotować dużą blachę, w której zmieści się nasza tortownica z sernikiem – najlepiej użyć dużej blachy z kompletu od piekarnika. Nalać do niej wody.
Masa serowa: wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera, aż dobrze się połączą.
Masę serową wylać na pokruszone ciastka. Wyrównać powierzchnię. Formę z sernikiem owinąć folią aluminiową tak, aby woda z dużej blachy nie dostała się do sernika. Wierzch tortownicy również przykryć folią, aby sernik się nie przypiekł, a pozostał biały.
Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i wystudzić.

Sos truskawkowy: 200g truskawek włożyć do rondla i podgrzewać, aż się całkowicie rozmrożą. Dodać dżem i cukier. Wszystko wymieszać a następnie zmiksować blenderem na jednolity sos. Gotować jeszcze 3 minuty. Do gorącego sosu dodać resztę truskawek (w całości) i wymieszać – truskawki same się rozmrożą w sosie po chwili. Odstawić.
Ostudzony sernik kroić na kawałki, a następnie na każdy kawałek nałożyć truskawkę i polać sosem. Sos można podawać zarówno zimny, jak i gorący. Wydaje mi się, że z gorącym sosem sernik smakuje lepiej. Ale decyzja należy do Was. Smacznego!

Pozdrawiam,

Ania Pisulak

autorka bloga: RóżowaPatera.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj