ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Sernik cytrynowy z musem bazyliowymDwutygodniowy detoks poświąteczny chyba w zupełności wystarczy! Po cukrowym odwyku przychodzę z nowym, iście wiosennym przepisem na sernik cytrynowo-bazyliowy. Tak ucieszyłam się z kilku niedawnych, ciepłych i słonecznych dni, że postanowiłam uczcić je poprzez upieczenie czegoś wyjątkowo „wiosennego”. Sernik upiekłam, a pogoda się zepsuła… Trudno, póki co będziemy musieli zadowolić się promiennym sernikiem, w końcu lepiej smucić się smacznie;)

Sernik cytrynowy z musem bazyliowym

Od dwóch lat jestem bez pamięci zakochana w bazylii jako dodatku do ciast i deserów. Nigdy nie zapomnę smaku lodów bazyliowych, które robiliśmy w pierwszej restauracji w Niemczech. To była poezja. Dzisiaj mam dla Was przepis na wspaniały sernik cytrynowy z musem bazyliowym, na kruchym spodzie z dodatkiem maku. Sernik smakuje wybornie, jest lekki i puszysty, a sok z cytryny dodany do musu sprawia, że jego smak jest idealnie zbalansowany. Koniecznie musicie się przekonać o tym sami! Polecam 🙂

Składniki (na sernik w formie średnicy 24cm):

Kruchy spód:
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru
2 łyżki maku
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego kubkowego
250g masła
200g cukru
5 jajek
20g skrobi ziemniaczanej
Skórka otarta z 1 cytryny

Mus bazyliowy:
1 pęczek bazylii (same listki urwane z całej bazylii doniczkowej)
500ml słodkiej śmietany 30%
3 łyżki cukru
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżka żelatyny

sernik cytrynowy z musem

Pozdrawiam,

Ania Pisulak z RóżowaPatera.pl

- A word from our sposor -

Nietuzinkowy sernik cytrynowy z musem bazyliowym