Czy krem czekoladowy może być zdrowy i pełen wartości odżywczych? Oczywiście, że tak. Gwarantuję Wam, że od dziś zapomnicie o sztucznych, pełnych chemii słodkich dodatkach. To masło uzależnia do tego stopnia, że ma się ochotę wpałaszować zawartość słoiczka za jednym zamachem. Krem z dodatkiem awokado i jadalnych kasztanów jest słodki, delikatny, a przy tym wyrazisty i mocno czekoladowy. Idealny dodatek do omletów, naleśników czy ciast. Pyszny i zdrowy zamiennik kupnych kremów czekoladowych pełnych utwardzaczy, cukru i konserwantów.
Składniki
1 bardzo dojrzałe awokado
1 bardzo dojrzały banan
2-3 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao
szczypta soli morskiej
opcjonalnie: 5 jadalnych kasztanów
Pamiętajcie, że awokado i banany muszą być naprawdę dojrzałe, dzięki temu krem będzie gładki, puszysty i aksamitny w smaku.
Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy lub rozgniatamy widelcem na gładki krem, przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Do mojej wersji kremu dodałam zmielone jadalne kasztany, dzięki czemu masło zyskało fantastyczny orzechowy posmak.
Monika Grudzińska
Autorka: Good Morning – Tarczyca