ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Magdalena Grudzińska

Amerykańskie śniadania oprócz kiełbasek i bekonu to także pancakesy – grube naleśniki ociekające syropem klonowym. Zwracając uwagę na ich wartości odżywcze i kaloryczność postanowiłam nieco „odchudzić” amerykańskie naleśniki. Moje porzeczkowe pancakesy to bomba proteinowa z dużą dawką antyoksydantów zawartych w sosie.

Składniki / ok. 6 sztuk
• 3 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej).
Mielę płatki owsiane i w kilka sekund otrzymuję dobrej jakości mąkę.

• 2 łyżki wiórków kokosowych

• *30 g odżywki białkowej

• 1 jajo

• 1/2 buteleczki kefiru o poj. 0,3 ml

• ½ dojrzałego banana

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• szczypta soli

• olej kokosowy do smażenia
*zamiast odżywki dodaj 2 białka

Przygotowanie
W blenderze łączymy wszystkie składniki. Ciasto powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Łyżką formujemy pancakesy i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron. Podajemy na ciepło z sosem porzeczkowym.
Zwróć uwagę!
Jeśli otrzymasz zbyt gęste ciasto dodaj nieco więcej kefiru bądź wody gazowanej. Wówczas pancakesy wyjdą bardziej puszyste.

Sos
100 g czerwonej porzeczki
2 łyżki sosu żurawinowego
1 łyżka miodu

Magdalena Grudzińska

Przygotowanie
Porzeczki myjemy, obieramy i gotujemy na małym ogniu. Delikatnie mieszając dodajemy miód i żurawinę. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dosładzamy miodem.
Zwróć uwagę!
Porzeczki można łatwo przypalić. Pilnuj ognia.

Magdalena Grudzińska

Monika Grudzińska,

Good Morning – Tarczyca

- A word from our sposor -

„ODCHUDZONE PANCAKES” by Monika Grudzińska z Good Morning-Tarczyca