Tym z Was, które na co dzień starają się wcielać w życie swej rodziny, zasady zdrowej diety – zapewne nieobcą pozostawała będzie bohaterka dzisiejszego artykułu. Cieciorka, ciecierzyca lub „groch włoski” – bez względu na przyjętą nomenklaturę, posiada niezmierzone właściwości zdrowotne, o czym już od dawna wiedzą mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu.
Czym zasłużyła sobie na tak szerokie uznanie? Przede wszystkim cieciorka jest skarbnicą białka, stąd też szczególne zaleca się uzupełnianie cieciorką, diety wegetarian i wegan, z założenia eliminujących w swoim menu podstawowe źródła tej substancji, jak choćby mięso czy ryby. Regularne spożywanie cieciorki pozostaje również istotne z perspektywy dbałości o prawidłowe ciśnienie krwi i wydolność układu krążenia. Systematyczne spożywanie cieciorki obniża ciśnienie krwi i eliminuje tzw. „zły” cholesterol – winowajcę chorób takich jak: miażdżyca, choroba wieńcowa oraz zawałów.
Cieciorka zawiera również dużo żelaza dzięki czemu wspomaga walkę z anemią. Warto napomknąć, że wspomaga leczenie niedokrwistości; dzięki czemu polecana jest kobietom intensywnie miesiączkującym.
Wciąż Wam mało? Proszę bardzo – nad zaletami cieciorki można by rozpływać się bez końca. Tak też dla przykładu, udowodniono, że cieciorka może zapobiegać rozwojowi nowotworów jelita grubego, a ze względu na niski indeks glikemiczny, swobodnie mogą się nią objadać osoby chore na cukrzycę. Dzięki zawartemu w niej błonnikowi cieciorka obniża wchłanianie węglowodanów i stabilizuje poziom glukozy we krwi.
Podsumujmy zatem, co daje nam spożywanie ciecierzycy? To niepozorne warzywo:
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego;
- wspomaga leczenie cukrzycy;
- przyspiesza trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi;
- pozytywnie wpływa na płodność;
- wspomaga funkcjonowanie śledziony,
- trzustki oraz żołądka; poprawia stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci;
- podnosi odporność organizmu;
- pomaga obniżyć zawartość cholesterolu we krwi.
UWAGA! Ciecierzyca jest rośliną strączkową i jako taka powoduje wzdęcia, przez co powinny jej unikać osoby na diecie lekkostrawnej.
Ciekawostka: W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak!;)
Pozdrawiam,
Sylwia Kowalska
Właściciel w: Bioseko – sklep z artykułami ekologicznymi