Okres jesienno-zimowy, jak co roku przynosi obniżoną odporność i gorsze samopoczucie. Wiele mówi się o ich poprawie, ale czy na pewno wiesz, od czego w ogóle zależy odporność Twojego organizmu?
Czym jest odporność?
Odporność to zdolność organizmu do ochrony przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Należą do nich między innymi bakterie i wirusy, jednak również pasożyty, toksyny, stres oraz brak pokarmu czy wody, a nawet zmutowane komórki nowotworowe. Jeżeli organizm zostanie poddany działaniu jednego z tych czynników, wytwarza odpowiedź odpornościową uzależnioną od skali zagrożenia.
Co wpływa na odporność?
Na początku warto podkreślić, że nasz organizm stanowi całość – od sprawności poszczególnych narządów i układów zależy sprawność pozostałych. Wiele przewlekłych schorzeń czy chorób cywilizacyjnych ma u swojego podłoża więcej niż jedną przyczynę. Różne elementy naszego stylu życia prowadzą w końcu do tego, że organizm traci równowagę, a narządy, jeden po drugim zaczynają gorzej funkcjonować.
Podobnie jest z układem odpornościowym. Wiele czynników wpływa na jego sprawność, czyli właściwą odpowiedź odpornościową – taką, która skutecznie zwalczy bakterie czy wirusy, nie powodując jednocześnie zbyt dużego spustoszenia w organizmie…
Zobacz, ile elementów kształtuje Twoją dobrą odporność!
- stan skóry i błon śluzowych – to pierwsze bariery dla zakażenia
Przykład: odpowiednie pH skóry zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych zanim przejdą do wnętrza naszego organizmu.
- stan przewodu pokarmowego
Przykład: właściwe stężenie kwasu solnego w żołądku również stanowi barierę dla bakterii, a niedokwaśność może przyczynić się do zakażeń. Podobnie nieprawidłowa flora bakteryjna jelit prowadzi do obniżenia potencjału odpornościowego…
- odpowiednia ilość ruchu
Przykład: dzięki pracy naszych mięśni pobudzamy do krążenia płyn limfatyczny, a ten pomaga transportować drobnoustroje do węzłów chłonnych, gdzie są niszczone.
- czas na relaks
Przykład: podczas stresu rośnie produkcja hormonu kortyzolu, który zmniejsza ilość świeżo produkowanych białych ciałek krwi.
- stosowanie antybiotyków według wskazań lekarza
Przykład: warto pamiętać, że antybiotyki działają tylko na bakterie, nie na wirusy – nie ma więc sensu, aby przyjmować je na przykład podczas grypy…
- rozsądne korzystanie z detergentów i środków antyseptycznych
Przykład: zbyt częste mycie rąk może doprowadzić do redukcji naszych rodzimych bakterii bytujących na skórze, co zwiększa ryzyko zakażenia.
- optymalna produkcja komórek odpornościowych
Komórki te powstają między innymi w szpiku kostnym i węzłach chłonnych, a ich produkcja zależy w dużej mierze od jakości naszego jadłospisu. Warto zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki, aby mógł produkować je wtedy, gdy są najbardziej potrzebne, czyli podczas zakażenia!
O tym, jakie składniki wybierać i jak wzmocnić swój organizm na jesień i zimę, możesz dowiedzieć się już w czwartek 27/10 o godzinie 20:00 – zapraszamy Cię na darmowy webinar! Zapisy tutaj. Do zobaczenia!
Pozdrawiamy,
Sylwia Górzna, Magdalena Kopała
Autorki bloga: Edukacja Żywieniowa.PL
*Źródło grafiki: Pinterest