Już dawno miałam na nie ochotę. Przepis na te smakowite cudeńka znalazłam na stronie Lekko w kuchni i odrobinę go zmodyfikowałam. Treściwe, bardzo pożywne placuszki, na długo dają uczucie sytości. Do tego bardzo zdrowe – płatki owsiane, mąka razowa, żurawina. Te z Was, które kochają słodkie śniadania, koniecznie powinny ich spróbować. Jako dodatek, do placków można dodać serek naturalny lub świeże owoce. Dżemy zdecydowanie przesłodzą placki. Naturalna słodycz żurawiny w zupełności wystarczy, zwłaszcza, że po upieczeniu posypiemy je dodatkowo cukrem pudrem. Świeże owoce pozwolą przełamać ich słodki smak. Kolejny poranek i kolejny pomysł na śniadanie:) Zapraszam!
Składniki (na ok. 12 średnich placuszków):
1 szklanka płatków owsianych zwykłych/górskich
¼ szklanki mąki razowej (50g) – użyłam pszennej razowej
300g jogurtu naturalnego (użyłam kefiru)
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka sody
100g suszonej żurawiny
Wykonanie:
Płatki owsiane zalewamy jogurtem/kefirem, mieszamy i odstawiamy na pół godziny, aż płatki zmiękną. Po tym czasie dodajemy jajko i oliwę – mieszamy. Mąkę i sodę dokładnie łączymy i dodajemy do pozostałych składników. Suszoną żurawinę należy posiekać na drobniejsze kawałki, dodać do reszty i wymieszać.
Patelnię należy dosłownie „musnąć” olejem (za pomocą pędzelka) i rozgrzać. Nakładać ciasto – placki nie powinny być grube, gdyż i tak spuchną z powodu dodatku sody. Po nałożeniu ciasta, od razu redukujemy płomień, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy do momentu, aż góra placków się zetnie (trzeba podglądać). Następnie placki obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe placki oprószamy cukrem pudrem.
Ja jem je bez dodatków (oczywiście w towarzystwie kubka mleka). Dzięki żurawinie są odpowiednio słodkie. Smacznego!
Pozdrawiam,
Ania Pisulak z RóżowaPatera.pl