„Płonący kamień”. Słowo o zbawiennych właściwościach bursztynu…

0
12

bursztynCzy pomyślałybyście, że zwykły kamień jubilerski noszony w formie biżuterii, może wywierać jakkolwiek korzystny wpływ na zdrowie, a nawet wygląd człowieka? Kamień zwany „złotem Północy”, znany jest również pod różnymi nazwami takimi jak sukcynit,  jantar, żywica morza czy wreszcie bursztyn (z niem. Bernstein, z polskiego: kamień, który się pali). W rzeczywistości bursztyn to nic innego, jak skamieniała żywica drzew iglastych. Ten wspaniały wytwór natury, sprawdza się zarówno w medycynie, jak i kosmetologii.

ZDROWIE ZAKLĘTE W BURSZTYNIE

Zastosowanie bursztynu w medycynie pozostaje niezwykle szerokie. Obecnie używany jest w różnych formach, w tym w postaci nalewek, maści, olejków i innych. Niezależnie od tego, czy stosujemy go w formie kosmetyków lub artykułów spożywczych czy też nosimy w formie ozdoby, bursztyn wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, w tym m.in.:
– posiada ładunek ujemny zatem korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie;
– pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie;
– wspomaga leczenie chorób reumatycznych;
– działa korzystnie w przypadku astmy, chorób oskrzeli oraz płuc;
– wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy;
– leczy choroby skórne- jest bakteriobójczy, działa leczniczo w przypadku egzemy, grzybicy. Łatwo przenika w głąb skóry pokonując warstwę rogową naskórka;
– korzystnie wpływa na jakość powietrza- odkaża je i odświeża ( np. olejek bursztynowy palony w kominku, kadzidełka bursztynowe);
– neutralizuje niekorzystny dla zdrowia wpływ fal elektromagnetycznych;
– kamień przyłożony bezpośrednio do splotu słonecznego stabilizuje pracę śledziony, serca i układu krążenia;
– wspomaga leczenie oparzeń, użądleń, trudno gojących się ran.

ZASTOSOWANIE BURSZTYNU W KOSMETYCE:

Jantar to również przebojowy surowiec nowoczesnej kosmetologii. W przemyśle beauty wykorzystuje się kwas oraz olej bursztynowy. Bursztyn:

2016-05-09-bursztyn– odżywia, nawilża naskórek;
– ma właściwości rozświetlające skórę;
– zmniejsza głębokość zmarszczek, ujędrnia, uelastycznia skórę;
– pobudza metabolizm w skórze;
– zawiera takie pierwiastki jak : krzem, magnez, żelazo, wapń, potas, jod, kwasy żywiczne, które korzystnie wpływają na stan włosów, paznokci oraz skóry. Krzem odgrywa istotną rolę w procesie syntezy kolagenu i elastyny;
– szczególnie polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej i zmęczonej;
terpeny zawarte w bursztynie pobudzają mikrokrążenie w skórze, a co za tym idzie jest ona lepiej dotleniona i odżywiona.

Olej bursztynowy zawiera aż 70 %  terpenów, seskwiterpenów, a dodatkowo fenole, alkohole, ketony, związki hydroaromatyczne, kwas bursztynowy, octowy i inne kwasy karboksylowe. Przenika przez warstwę rogową naskórka, aż do skóry właściwej udrażniając przy tym przepływ krwi w naczyniach włosowatych co przyspiesza odnowę biologiczną skóry poprzez poprawę jej ukrwienia i odżywienia

Olej bursztynowy ma bardzo silne działanie, należy zatem rozcieńczać go z innym olejem, stanowiącym bazę kosmetyku (np.: migdałowym, lnianym, z pestek moreli) w stosunku 1:5.

Stosowany głównie w leczeniu oparzeń, ukąszeń, bólów mięśni, kontuzji, trudno gojących się ran, czyraków, zajadów, półpaśca, ropnych zakażeń skóry, opryszczki, łuszczycy, liszajca, cellulitu, zapalenia oskrzeli oraz płuc, żylaków i zakrzepów (żyły zabezpieczamy warstwą wazeliny, a następnie masujemy chore miejsca przy pomocy oleju bursztynowego przez 3 minuty minimum dwa razy dziennie przez 10 dni).

jantar-w-kosmetycePozdrawiam,

Ania Bezler

autorka bloga: The blond state of mind

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here