ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Lato to przede wszystkim wakacje i odpoczynek, ale również podróże, które paradoksalnie, dla wielu osób, jawią się jako jedna z najbardziej męczących części urlopu. Kilka godzin w samolocie, samochodzie czy pociągu to nie tak wiele. Bywa jednak, że podróż przedłuża się do kilku dni, a nawet dwóch tygodni ciągłego zwiedzania nowych miejsc.

Warto znać wówczas kilka wskazówek, dzięki którym zdrowe odżywianie będzie możliwe również w takich, pozornie niesprzyjających warunkach.

Zaplanuj czas na posiłki

Od tego elementu zaczynamy również większość naszych konsultacji – regularne posiłki to regularne porcje energii dla naszych tkanek i harmonijna praca organizmu. W zależności od Twoich przyzwyczajeń, zastanów się, ile będzie trwała podróż i zaplanuj posiłki z przerwami od 2,5 do 4 godzin pomiędzy każdym z nich. Być może na Twojej trasie znajdzie się polecana restauracja z lokalnymi daniami, albo inne kulinarne atrakcje? Warto je odwiedzać i próbować nowości!

Jeżeli podróżujesz samolotem, upewnij się, czy na pokładzie dostępne będą przekąski, czy może warto będzie zjeść coś jeszcze w domu lub na lotnisku przed wylotem. Kto przepada za samolotowym jedzeniem? Ciężko znaleźć takich smakoszy…

Przygotuj przekąski

Postaw na sycące przekąski, które łatwo zjada się w każdych warunkach. Proponuję:

  • Różnorodne owoce i warzywa – najlepiej takie, które nie gniotą się podczas podróży lub opakowane są w specjalne pojemniki. Jeżeli podróż trwa tylko jeden dzień, możesz jeszcze przed wyjazdem pokroić je na cząstki. Jednak przy dłuższych wojażach – te, które zamierzasz zjeść następnego dnia, zdecydowanie lepiej będzie przewozić w ich naturalnej postaci.
  • Orzechy, nasiona, pestki – stanowią dobrą alternatywę dla wysoko przetworzonych „chrupaczy”, a dodatkowo dostarczają niezbędnego magnezu, który pomoże kierowcom utrzymać skupienie w długich trasach.

  • Owoce suszone – będą dobrym zamiennikiem słodyczy, zwłaszcza takich z czekoladą, polewą czy nadzieniem, dzięki którym możemy znaleźć w torbie podróżnej niemiłą niespodziankę. Pamiętaj, że mają wysoką zawartość cukrów prostych, dlatego porcja wielkości garści lub dwóch w zupełności powinna wystarczyć.
  • Wafle ryżowe lub z innych zbóż – pomocne jako podręczne źródło węglowodanów, które można również długo przechowywać. W codziennej diecie bardziej polecam zwykłe, nieodwodnione pieczywo, jednak w podróży bywają nieocenione.
  • Kanapki i sałatki – jeżeli tylko dobrze zbilansowane, zawsze są fantastycznym, pełnowartościowym posiłkiem! Jednak przygotowując je i zabierając w długą podróż warto pamiętać, że powinny być zjedzone jak najszybciej, najlepiej nie później niż kilka godzin od wyjazdu z domu. Proponuję, żeby unikać w nich mięsa czy ryb, które źle znoszą wysokie temperatury. Warto upewnić się także, czy masz odpowiednie, szczelne pudełka do przechowywania!

Zbilansuj swoją dietę!

Taki zestaw pozwoli Ci w pełni zbilansować Twój jadłospis w podróży, a dodatkowo uniknąć pokus kupowania gotowych przekąsek o wątpliwej jakości. Przygotowania zajmą Ci również naprawdę niewiele czasu. A już niedługo przedstawię listę przydatnych gadżetów, dzięki którym zdrowe odżywianie w podróży będzie jeszcze prostsze!

Chcesz wiedzieć więcej o nas zapraszamy do śledzenia nas na Portalu Edukacji Żywieniowej TU

Pozdrawiam,

Sylwia Górzny z EDUKACJAŻYWIENIOWA.PL

 

 

- A word from our sposor -

Podróżuj i SMAKUJ! O tym, jak wakacjować i nie (dać się) zwariować