Czy jako dorośli lubicie wszystkie potrawy, które przyszło Wam próbować? Czy pamiętacie jak to było, gdy byliście jeszcze dziećmi? Zjadaliście z apetytem wszystko, co dawali Wam Wasi rodzice? A może mieliście kilka preferowanych przez siebie produktów, poza którymi ciężko było Was przekonać do nowości w jadłospisie?
Pokolenia niejadków
Często zdarza nam się słyszeć od dzieci: „nie lubię!”. Stwierdzenie to prowokuje, naturalne pytanie zdziwionych rodziców: “dlaczego?”. Odpowiedzi dzieci z reguły są zbliżone, a wyrażają się w podstawowym dla dzieci problemie: “nie lubię, bo nigdy tego nie jadłem, nie próbowałem”.
Kształtowanie postaw żywieniowych zaczyna się od najmłodszych lat. To rodzice mają decydujący wpływ na sposób żywienia swoich dzieci. Wspólnie przygotowywane posiłki, jedzone razem z dziećmi uczą je smaków i zdrowych wyborów żywieniowych. One same natomiast, już w dorosłym życiu przekażą te wzorce kolejnym pokoleniom – swoim dzieciom.
Przecież wszyscy pamiętamy smaki i zapachy naszego dzieciństwa, tak wiele zależy od rodziny! Prawie 60% dorosłych Polaków zjada podobne posiłki, co ich rodzice.
Tak jak i zachowanie, nawyki żywieniowe wynosimy z domu. Sposób żywienia w dorosłym wieku, nawet to, czy jemy warzywa i owoce lub pijemy regularnie wodę, zależy od naszych rodzinnych upodobań i przyzwyczajeń.
Im więcej, tym lepiej
W dietetyce, ta zasada sprawdza się bardzo rzadko, bo nawet nadmiar warzyw i owoców w szczególnych przypadkach może być szkodliwy.
Im więcej smaków pozna i polubi dziecko, tym więcej różnorodnych produktów będzie wybierać w przyszłości. Ta różnorodność sprawia, że prościej unikać niedoborów witamin i składników odżywczych, mniejsze jest także ryzyko wystąpienia nadwrażliwości pokarmowych.
Rodzinne smaki
W dorosłym życiu wiele razy wracamy do smaków i zapachów naszego dzieciństwa, często wspominając wyjątkowe ciasto babci, czy bigos mamy. Możemy powiedzieć więcej – nic tak nie rozwija apetytu dziecka, jak możliwość poznania kuchni wielopokoleniowej naszej rodziny.
Rodzinne gotowanie to doskonała zabawa i okazja, aby wiele się o sobie dowiedzieć – na przykład poznać ulubione smaki i potrawy. Wspólne gotowanie również ma ogromne znaczenie dla kształtowania postaw żywieniowych naszych najmłodszych.
Dzięki rodzicom dzieci mogą nauczyć się przede wszystkim tego, że jedzenie jest istotnym, a nie marginalnym elementem zdrowego stylu życia. Warto odkrywać nowe smaki!
Pozdrawiamy,
Sylwia Górzna, Magdalena Kopała
Autorki bloga: Edukacja Żywieniowa.PL
*Źródło grafiki: Pinterest