Gdy chłodna jesienno-zimowa aura, na dobre zdominowała krajobraz za naszymi oknami, gorącej aury warto poszukać w… kuchni. Znajdziemy ją za sprawą cudownie smacznej książki Joanny Furgalińskiej pt. „Polska Kuchnia rozsmakuj się w tradycji” wydawnictwa PWN.
Jak łatwo wywnioskować po tytule, książka pełni rolę swoistego przewodnika po naszej, rodzimej kuchni, która wprost idealnie sprawdza się o tej porze roku, ciesząc podniebienia rozgrzewającymi potrawami począwszy od wszelkiego rodzaju zup, potraw mącznych, poprzez dania główne z mięs oraz ryb, aż po wyjątkowe, proste przepisy na smakołyki i napoje.
Moją uwagę zwróciła nietypowa, odrobinę zabawna acz wyjątkowo przyjazna forma prezentacji przepisów – odmienna od znanych mi dotychczas książek kulinarnych. Autorka w sposób obrazkowy, niezwykle intuicyjny, krok po kroku, prowadzi nas przez kolejne etapy przygotowania potraw. Wystarczy rzut oka na stronę z danym przepisem, aby wiedzieć, jakie produkty są nam potrzebne, w jakich ilościach oraz jak dokładnie przygotować sobie pracę.
Wśród przepisów klasyka kuchni polskiej: bigos, zimne nóżki, tatar czy królik w śmietanie, kaczka z jabłkami albo po prostu knedle ze śliwkami (na zdjęciach, w wersji ze zrumienioną na maśle bułką tartą – pyszne!). Warto wykorzystać przepis na czerninę oraz zapomnianą już zalewajkę. A wśród słodkości m.in. piernik, keks, pączki z różą i oczywiście szarlotka – przepisy sprawdzą się zarówno przy daniach „na co dzień”, jak również tych, przygotowywanych na specjalne okazje, jak choćby zbliżające się Święta Bożonarodzeniowe.
Na wyróżnienie zasługują także przepisy przybliżające nam sposób przygotowania kiszonych ogórków oraz kapusty, kompotów, zakwasu na żurek czy barszczu z buraków.
Dodając do tego wszystkiego, staropolską mądrość przekazywaną w formie porzekadeł zamieszczanych na początku rozdziałów oraz ilustrowane zestawienie podstawowych miar i wag, nie będzie przesadą nazwanie tej książki Elementarzem Kuchni Polskiej – ciężko o lepszego przewodnika w świecie początkującego kucharza, odkrywającego dopiero piękno naszych rodzimych potraw.
Osobiście kocham kuchnię polską więc tym bardziej cieszy fakt, że w dobie potraw przypominających bardziej alchemiczne eksperymenty z użyciem egzotycznych smaków dalekich krajów – kuchnia Polska radzi sobie doskonale, o czym świadczą nie tylko liczne restauracje specjalizujące się w rodzimej kuchni ale i książki, takie jak ta, autorstwa Pani Joanny Furgalińskiej. Publikacje, w których wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie, została przedstawiona w formie, zrozumiałej nawet przez najmłodszych kucharzy…
Pozdrawiam,
Wasza M.