ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

alergia pokarmowa kobbieciarnia

Oficjalnie zapanowała moda na dietę bezglutenową. Pomyślałam więc, że utrzymując się w temacie powszechnie królujących trendów żywieniowych, poruszę w dniu dzisiejszym kwestię o nieco mniej przyjaznej, acz silnie związanej z powyższym, tematyce alergii pokarmowych. Z pewnością duża część z Was jest zdrowa i nie musi rezygnować z produktów zawierających gluten, przez co wybór artykułów typowo bezglutenowych, pozostaje dla Was jedynie, wynikiem dbałości o lepsze samopoczucie i korzystnie wyglądającą sylwetkę. Jak się jednak okazuje, dla części z nas wybór diety bezglutenowej pozostaje nierzadko koniecznością – ot, choćby z powodu błahych z pozoru alergii. W dużym stopniu ma na to wpływ środowisko, w jakim żyjemy i przetworzona żywność, którą spożywany. Ale nie martwy się! Z alergią można się „zaprzyjaźnić” i żyć pełnią życia.

Reakcja na określone substancje może być toksyczna i nietoksyczna.

Toksyczna pojawia się, gdy dawka substancji jest tak duża, że działa na każdą osobę. W przypadku dawki nietoksycznej – reagują wyłącznie osoby wrażliwe.

Alergia pokarmowa to nadwrażliwość wywołana przez spożycie określonego pokarmu, który u zdrowych osób nie wywołuje negatywnych objawów. Reakcja alergiczna ma związek z odpowiedzią immunologiczną organizmu na antygeny. Do takich antygenów możemy zaliczyć pyłki kwiatów, sierść zwierząt oraz białka w produktach spożywczych. Alergia może mieć różne formy, zarówno pod względem objawów, jak i mechanizmów immunologicznych. Możemy również spotkać alergie krzyżowe. Są one wyjątkowo kłopotliwe, ponieważ w tym przypadku reagujemy na czynnik uczulający, a dodatkowo na wiele innych. Wynika to z podobieństwa budowy cząsteczki różnych substancji. Przykładowo, jeżeli mamy uczulenie na pyłek brzozy, reagujemy także po zjedzeniu marchewki, orzechów, ziemniaków i jabłek. Podobnie jest w przypadku lateksu, który wywołuje uczulenie na banany, kiwi i kasztany jadalne.

Jeśli zauważyłaś niepokojące objawy, nie zwlekaj z wizytą u lekarza! Nieleczona alergia przechodzi w „marsz alergiczny”, czyli przejście wziewnej w pokarmową. Nie zwlekaj! Alergia sama nie zniknie!

Około 20% ludzi zmienia swoją dietę z powodu nadwrażliwości pokarmowej. W większości przypadków nabywa się ją we wczesnym dzieciństwie (do 2 roku życia). Może pojawić się również w późniejszym wieku. Do chwili obecnej badacze nie stwierdzili, czy alergia u osób dorosłych jest pozostałością z lat dziecięcych, czy też miała swój początek dopiero w wieku dorosłym.

Najczęstsze objawy alergii pokarmowej: astma, bezsenność, biegunki, bóle głowy, bole stawów, celiakia, depresja, drażliwość, egzema, fibromialgia, hipoglikemia, lęk, migrena, moczenie nocne, nadaktywność u dzieci (ADHD), nieżyt żołądka, problemy dermatologiczne, przybieranie na wadze, reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, wzdęcia, zapalenie skóry, zaparci, zespół jelita drażliwego, złe wchłanianie pokarmu, zmęczenie chroniczne.

Reakcje różnią się między sobą gwałtownością przebiegu, mogą nawet mieć skutek śmiertelny. Jednym z najniebezpieczniejszych reakcji na alergen jest wstrząs anafilaktyczny. Jest to bardzo szybka i zagrażająca życiu reakcja. Wywołać ją może zarówno produkt, jak i ukąszenie osy czy też pszczoły. W takiej sytuacji konieczne jest szybkie i zdecydowane działanie. Należy niezwłocznie usunąć czynnik, który wywołał wstrząs np. żądło oraz podać adrenalinę (warto mieć ja przy sobie, jeśli jesteś alergikiem).

Identyfikacja alergii pokarmowej jest stosunkowo łatwa, ponieważ objawy pojawiają się bardzo szybko (od kilku sekund do kilkudziesięciu minut). Nieco większy problem pojawia się przy reakcjach krzyżowych. Ale nie obawiajcie się, zawsze możecie skorzystać z testów diagnostycznych, np. punktowe testy skórne. Ostateczne dowody możemy uzyskać dzięki diecie eliminacyjno-prowokacyjnej. Początkowo całkowicie wykluczamy drażliwe pokarmy, aby później włączyć je do diety i zbadać reakcje naszego organizmy na daną substancję. Za 90% alergii odpowiedzialnych jest zaledwie kilka alergenów, tj. orzechy, jaja, mleko krowie, soja, pszenica, ryby i owoce morza.

Potrafię sobie wyobrazić, jak kłopotliwe może być życie osoby, która cierpi na alergię. Czasochłonne czytanie etykiet i analizowanie produktów może uprzykrzyć wizyty w sklepie. Pomocnym jest prawny obowiązek zamieszczania na opakowaniach produktów spożywczych, informacji dotyczących zawartości alergenów. Zwiększa to bezpieczeństwo osób cierpiących na alergię.

W dzisiejszych czasach diety eliminacyjne są na topie, a stosując je i Wy jesteście na topie! Skąd się wzięła taka moda? Oczywiście rozpowszechniana jest przez media. Wzrasta popularność zdrowego żywienia, a razem z nią liczne diety. Do wyboru do koloru. Wybieraj rozsądnie! Pozwól sobie czerpać rozkosz z jedzenia! Zawsze to kolejny krok ku przyjemności.

Pozdrawiam!

dietetyk KoBBieciarni – Wiola Sowińska

- A word from our sposor -

Poznaj swojego wroga: alergia pokarmowa