ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Coś specjalnego dla miłośników kuchni wegańskiej -KoBBieciarniaCieciorka, ciecierzyca lub „groch włoski” – bez względu na przyjętą nomenklaturę, mowa tu o wyjątkowym darze natury, który posiada niezmierzone właściwości zdrowotne, o czym od wieków wiedzieli już mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnomorskiego oraz Bliskiego Wschodu.

Jeśli nie przekonałaś się jeszcze o zbawiennych właściwościach ciecierzycy, z chęcią przypomnę Ci co nie co na jej temat. To niepozorne warzywo:

  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego;
  • wspomaga leczenie cukrzycy;
  • przyspiesza trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi;
  • pozytywnie wpływa na płodność;
  • wspomaga funkcjonowanie śledziony,
  • trzustki oraz żołądka; poprawia stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci;
  • podnosi odporność organizmu;
  • pomaga obniżyć zawartość cholesterolu we krwi.

Sama widzisz – trudno kwestionować przydatność tej rośliny w Twojej codziennej diecie. Rozpływając się nad jej właściwościami, nie sposób nie zauważyć tu jednak, że ciecierzyca jest rośliną strączkową i jako taka powoduje wzdęcia, przez co powinny jej unikać osoby na diecie lekkostrawnej. Dziś, przedstawię zatem wyjątkowy przepis, który w skuteczny, zdrowy, a zarazem smakowity sposób, przemyci odrobinę zbawczej mocy ciecierzycy do Twojego jadłospisu!

Składniki:

Coś specjalnego dla miłośników kuchni wegańskiej -KoBBieciarnia-szklanka ciecierzycy odsączonej z zalewy (około 200g) + woda
-niepełna szklanka kaszy gryczanej niepalonej (około 150g)
-szklanka daktyli suszonych + szklanka wody
-2 duże buraki
-5 łyżek kakao
-5 łyżek siemienia lnianego mielonego + woda
-duża szczypta soli himalajskiej
-duża szczypta sody oczyszczonej
-szczypta cynamonu
-wiórki kokosowe

Polewa: dwie duże łyżki kakao + woda

Na początek namaczamy poszczególne składniki: kaszę gryczaną płuczemy i moczymy przez około 4 godziny, daktyle kroimy i zalewamy wodą najlepiej na całą noc. Buraki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy.

Następnie łączymy cieciorkę, kaszę, daktyle z wodą, w której się moczyły i miksujemy w blenderze. Dodajemy siemię i buraki, kakao, sodę, sól, cynamon i ponownie blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Składniki na polewę łączymy i ucieramy do powstania jednolitej, gładkiej masy. Przygotowana masę na ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy, przykrywamy polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Ciasto kroimy i podajemy po jego wystygnięciu. Smacznego!

Pozdrawiam,

Sylwia Kowalska

Właściciel w: Bioseko – sklep z artykułami ekologicznymi

- A word from our sposor -

Prawdziwy HIT miłośniczek kuchni wegańskiej – przepyszne ciasto z cieciorki!